Thumbnail

35 graden, kans op hittestress


Geplaatst: 17 juni 2013 - 10:12 uur  
Het wordt morgen en woensdag zeer warm in Nederland. Lokaal wordt mogelijk de 35 graden gehaald. Vooral woensdag kan het zeer benauwd zijn en moeten we beducht zijn voor hittestress.
Het gecombineerde beeld van wolken en regen laat fraai zien waar ons weer vandaan komt.
Het gecombineerde beeld van wolken en regen laat fraai zien waar ons weer vandaan komt.
Tropische lucht stroomt binnen
Op dit moment is de aanvoer van de tropische lucht al aan de gang. Vanuit het zuiden naderen wolkenvelden met (wat) regen. Achter het bewolkingsgebied bevindt zich de zeer warme lucht.

De regenval op het warmtefront lijkt mee te vallen. De meeste neerslag trekt via de Noordzee naar het noorden. De provincies in het zuidwesten en westen maken daardoor de meeste kans op wat lichte regen. In het zuiden van Limburg en Noord-Brabant kan vanavond in de warme lucht mogelijk een lokale bui ontstaan. Die kan dan meteen samengaan met een klap onweer.

Zeer warme lucht
De aanjager van dit alles is een lagedrukgebied ten noordwesten van Spanje. De depressie veroorzaakt een zuidelijke stroming die lucht vanuit Spanje en Noord-Afrika naar Nederland en Duitsland blaast.

De temperatuur gaat zeer snel omhoog. Aan het einde van deze middag of begin van de avond kan Maastricht al de 30 graden halen. Mocht dat nog net niet lukken, dan gaat het morgen zeker wel lukken.

Dinsdag
Dinsdag
Woensdag
Woensdag
In eerste instantie is de lucht redelijk droog. Er zijn morgen enkele wolkenvelden, maar vooral ook perioden met zon. De kans op buien is morgen klein, Weerplaza gaat uit van een vrijwel droge dag. In de tropische lucht stijgt het kwik naar 28 tot plaatselijk 34 graden.

De hitte-index voor Enschede stijgt naar maar liefst 38 graden.
De hitte-index voor Enschede stijgt naar maar liefst 38 graden.
Het wordt dus enorm warm, en omdat dat voor het eerst is dit jaar zal het flink wennen zijn. De lage luchtvochtigheid maakt het echter nog enigszins houdbaar.

Woensdag onaangenaam warm
Woensdag wordt een ander verhaal. De lucht begint vochtiger te worden en nog een fractie warmer. De bewolking neemt toe maar de benauwdheid ook. Vooral in de loop van de middag kan het zeer plakkerig worden.

De temperatuur loopt op naar 28 tot in het oosten lokaal 35 graden. In steden zal het nog iets warmer zijn. De gevoelstemperatuur, oftewel hitte-index, stijgt in het oosten en noordoosten naar de extreme waarde van 38 graden. Dat soort waarden zijn zorgwekkend, met name voor de wat zwakkeren in de samenleving.

Verkoeling is te vinden in de zee: 15 tot 17 graden
Verkoeling is te vinden in de zee: 15 tot 17 graden
Het RIVM meldt over hittestress het volgende:
>> Veel mensen ervaren een hittegolf als een periode van terrasjes en strandbezoek; voor anderen kan aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn voor de gezondheid. Zo stierven er tijdens de hittegolf in 2003 alleen al in Nederland 1.000-1.500 personen extra; in heel Europa overleden naar schatting 22.000-35.000 mensen door de hitte. Daarnaast is er bij aanhoudende hitte een veel grotere groep mensen die ongemak ondervindt en wier kwaliteit van leven wordt aangetast.

Vooral ouderen (65+) kunnen last hebben van hoge temperaturen. Daarom is het tijdens perioden van aanhoudende hitte belangrijk extra te letten op ouderen die nog alleen wonen en die niet meer zo mobiel zijn. Ook bepaalde ziektes zorgen voor een toegenomen vatbaarheid voor hitte. Ook sporters, deelnemers aan (buiten)­evenementen of anderen die zich veel inspannen, kunnen overlast ondervinden van hoge temperaturen. <<

Zware buien?
Dinsdag is de beste stranddag
Dinsdag is de beste stranddag
We moeten het weer voor woensdag om een tweede reden goed in de gaten houden want niet alleen de hitte kan problemen veroorzaken. Ook de vorming van zware onweersbuien is een zorg.

De weermodellen hebben grote moeite om aan te geven hoe de buien gaan uitpakken. Maar gezien de hoge temperaturen, de vochtige lucht, en nog enkele andere atmosferische kenmerken, kunnen de buien zeer zwaar worden. Zodra we meer zicht hebben hierop melden we het meteen.

Geen hittegolf
Dit keer is er overigens geen sprake van een hittegolf, want de warmte is slechts van korte duur. Donderdag daalt de temperatuur al tot rond 25 graden en vrijdag wordt het ongeveer 20 graden. Het is dus twee dagen puffen, maar daarna is de tropische hitte verdreven. Er wordt dus niet voldaan aan het criterium van minimaal 5 dagen met 25 graden waarvan 3 dagen met minimaal 30 graden.

Optimaal deze warmte benutten? Download onze gratis Weer-app zodat je tot vlak voor de buien komen optimaal kunt genieten, of volg ons via Twitter @Weerplaza.

iPhone of iPad
Android
Windows Phone

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter