Thumbnail

Actie in de tropen


Geplaatst: 16 september 2012 - 11:38 uur  
Diverse tropische orkanen trekken op dit moment over de Aarde. Van de huidige vier zijn er drie die amper problemen veroorzaken maar de typhoon bij Zuid-Japan is een ander verhaal.
Alle vier de stormen in beeld
Alle vier de stormen in beeld
4 tropische systemen
Op de Atlantische Oceaan bevindt zich orkaan Nadine. Nadine veroorzaakt zeer veel wind en forse regenval, maar gelukkig allemaal veilig op zee. De komende dagen trekt Nadine richting de Azoren, maar ze doet dat zeer traag. Ondertussen neemt de wind af. Er worden daarom voorlopig geen problemen verwacht.

Langs de westkust van Midden-Amerika bevinden zich twee tropische stormen. Kristy ligt het dichtst bij bewoond gebied, maar de verwachting is niet dat ze het land op gaat trekken op korte termijn. Op dit moment heeft de wind bij Kristy windkracht 8. De wind gaat gelukkig afnemen dus ook hier ontstaan geen problemen.

Iets verderop op de oceaan ligt Lane. Lane veroorzaakt een zware storm midden op zee en gaat de komende dagen verder toenemen tot een heuze orkaan. De verwachte koers van Lane is westwaarts. Het dichtstbijzijnde bewoonde gebied vormen de Hawai-eilanden maar volgens de huidige weermodellen gaat ze die niet bereiken. Ook hier dus geen problemen.

Sanba: overstroming in Manila
Sanba: overstroming in Manila
Nog een beeld van de extreme waterhoeveelheid in Manila
Nog een beeld van de extreme waterhoeveelheid in ManilaDe vierde orkaan heet Sanba. Sanba is een heel ander verhaal. Deze typhoon (zo worden tropische orkanen in dat deel van we wereld genoemd) trok de afgelopen 24-36 uur al over diverse Japanse eilanden waaronder Okinawa. Tienduizenden woningen zijn daardoor zonder stroom komen te zitten en al het verkeer via het water en de lucht werd enige tijd onmogelijk.

Sanba in close-up: het oog van de orkaan is fraai te zien
Sanba in close-up: het oog van de orkaan is fraai te zien
De koers van Sanba
De koers van Sanba

De windsnelheden waren ongelofelijk hard. In Nederland waarschuwen we al bij windstoten van 75 km/uur. Sanba veroorzaakte echter windstoten van 250 km/uur! Verder ging de typhoon samen met zeer zware regenval zodat er sprake was van wateroverlast. Er zijn gelukkig nog geen meldingen van slachtoffers.

Voordat Sanba de Japanse eilanden bereikte, trok ze over een deel van de Filipijnen. De hoofdstad Manila kreeg het zwaar te verduren. Ook hier was de wind zeer sterk, tot 220 km/uur. Op sommige plaatsen zorgde de zware regenval voor overstromingen waarbij het water tot 2m hoog kwam.

Sanba trekt nu verder noordwaarts richting Zuid-Korea. Het schiereiland is, uiteraard, al met de voorbereidingen begonnen om deze orkaan met zo min mogelijk problemen te laten passeren. De orkaan neemt iets in kracht af, maar zowel wind als zware regenval blijven gevaarlijk.

Sanba vanuit de ruimte


Sanba vanuit Okinawa


Bronnen: Weerplaza, NOAA, AFP, Reuters, JPTC, Wunderground

Plaats een reactie via Facebook: