Thumbnail

Azoren worden getroffen door tropische orkaan


Geplaatst: 18 augustus 2012 - 10:16 uur  
De Azoren maken zich op voor tropische orkaan Gordon. De eilandengroep krijgt in de nacht naar maandag en maandag overdag met het meest extreme weer te maken.
Het regengebied van Gordon in beeld, vanochtend om 11.00u.
Het regengebied van Gordon in beeld, vanochtend om 11.00u.
Categorie 2 orkaan
Gordon bevindt zich nu nog midden op de Atlantische Oceaan. De meest recente inschatting van de windsnelheid is 165 km/u. Dat staat gelijk aan categorie 2 op de schaal van tropische orkanen. De windsnelheid is veel hoger dan eerder door de weermodellen ingeschat werd.

De windstoten rondom de orkaan zijn nog krachtiger en komen soms in de buurt van de 200 km/uur. De komende 24 uur neemt Gordon in kracht af, maar dat zal niet genoeg zijn om problemen op de Azoren te voorkomen.

Twee eilanden de volle laag
Gordon beweegt met 35 tot 40 km/u naar het oosten tot noordoosten. Geleidelijk gaat hij in snelheid mindere. De koers is slecht nieuws voor de Azoren. Een deel van deze Portugese eilanden krijgt daardoor de volle laag. De verwachting is dat in de nacht naar maandag en maandag overdag Gordon precies tussen de twee meest oostelijke eilanden door zal trekken.

Gordon om 11 uur op de satellietfoto. De wolken hebben de eilanden al bereikt.
Gordon om 11 uur op de satellietfoto. De wolken hebben de eilanden al bereikt.
Tegen de tijd dat Gordon Sao Miguel en Santa Maria bereikt, is de kracht van de wind afgenomen tot windkracht 12, een categorie 1 orkaan. Iets verder verwijderd van de kern staat 9 tot 11 Bft. Gordon gaat zorgen voor bijzonder slecht weer op de eilanden in de vorm van zeer zware windstoten tot mogelijk 150 km/u. Verder moet de kust rekening houden met een verhoogde waterstand en hoge golven.

Een grote zorg is naast de wind en de golven ook de regen. In 24 uur tijd gaat er meer dan 150 mm regen vallen is de verwachting. In Nederland valt dat in ongeveer twee maanden tijd. De kans op wateroverlast is dan ook groot.

Zodra Gordon de Azoren gepasseerd is, neemt hij verder in kracht af. Gordon blijft boven water en bereikt Portugal of Madeira waarschijnlijk niet. Uiteindelijk lossen de wolken en wind grotendeels op.

De windschaal, aangevuld met de verschillen categorieën van tropische orkanen
De windschaal, aangevuld met de verschillen categorieën van tropische orkanen
Historie
De Azoren worden vaker getroffen door tropische stormen of orkanen. Sinds 1857 zijn er 23 geweest, dus gemiddeld eens in de 6 of 7 jaar. Gek genoeg had de vorige tropische storm die de Azoren bereikte ook de naam Gordon, in 2006. De zwaarste windstoot was toen 132 km/u en er was lichte schade. Ook viel de elektriciteit enige tijd uit.

Veel problemen waren er in 1995. Tropische storm Tanya veroorzaakte toen schade aan huizen, liet boten zinken en verder hadden bomen en stroomvoorziening opnieuw flink te leiden onder de storm. De zwaarste windstoot was toen 170 km/u. Dat wordt nu niet verwacht. Wel is de 2012 versie van Gordon de zwaarste orkaan die de Azoren treft sinds 1995.

Plaats een reactie via Facebook: