Thumbnail

Eerste vorst, maandag volop herfst


Geplaatst: 23 september 2012 - 10:20 uur  
Afgelopen nacht was het helder en bijna windstil. Tegen zonsopkomst daalde de temperatuur zelfs tot onder het vriespunt, op de voormalige vliegbasis Twenthe. Het minimum kwam er uit op -0,6 graden.
Ronduit koud vannacht: in Twente vroor het lokaal zelfs lichtjes.
Ronduit koud vannacht: in Twente vroor het lokaal zelfs lichtjes.
Daarmee is sprake van de eerste vorstnacht van de herfst van dit jaar. We spreken van een vorstnacht als de temperatuur in de nacht of vroege ochtend onder nul komt in de meethut, op de normale meethoogte van 1,5 meter.

Het is vrij bijzonder dat de eerste vorst al zo vroeg na de zomer optreedt. Normaal gebeurt dat pas halverwege oktober en de laatste tien jaar vaak nog later. Er is echter geen sprake van een record. Bijvoorbeeld in 1971 kwam bij het KNMI in De Bilt al op 16 september het kwik onder nul. Gisteren, op zaterdag 22 september, begon officieel de astronomische herfst om 16:49 uur. Vandaag is dus de eerste volle herfstdag van 2012 en daarmee is dus de eerste vorst van de herfst van dit jaar een feit.

Aan de grond bijna matige vorst
Het vroor afgelopen nacht dus lokaal in de meethut, maar aan de grond op 10 cm hoogte gebeurde dat nog veel sterker. In de nacht koelt de lucht vanaf het aardoppervlak af, waarbij de afkoeling het sterkst vlak boven de grond is. Op 'klomphoogte' was de voormalige vliegbasis Twenthe wederom het koudst, met -4,7 graden. Er is sprake van matige vorst als de temperatuur onder -5,0 graden zakt. Ook in de rest van Overijssel, op de Veluwe en in het Rivierengebied kwam het verspreid tot vorst aan de grond.

Maandag erg nat en onstuimig, kans op zware spits
Voor morgen staat een natte herfstdag op het programma. Er kan lokaal 30-40 mm vallen.
Voor morgen staat een natte herfstdag op het programma. Er kan lokaal 30-40 mm vallen.
De contrasten zijn groot, want vandaag begint de bewolking al toe te nemen en later vanmiddag volgt vanuit het zuidwesten een tijdlang regen. Het is de opmaat naar een natte en onstuimige maandag.

Een uitdiepende depressie boven de Britse Eilanden zorgt morgen voor nogal grijs weer met geregeld regen. Het kan soms echt even flink doorregenen. De zon zal in elk geval weinig te zien zijn. Daarnaast trekt de wind fors aan, naar matig of vrij krachtig, aan zee soms tot hard, kracht 4 tot 7. Hij waait eerst uit het oosten tot zuidoosten, maar draait naar zuid tot zuidwest in de middag.

Zowel de ochtendspits als de avondspits ondervindt van de regen en de stevige wind mogelijk flinke hinder. De kans op een zware spits is dus reëel.

De zuidelijke wind voert ook behoorlijk zachte lucht aan, wat het contrast met afgelopen nacht helemaal groot gaat maken. Ondanks de wolken en regen, stijgt de temperatuur namelijk naar zo’n 16 graden in het noorden tot plaatselijk 21 graden in Brabant en Limburg!

Handige links
- de regenradar, volg de regen die over ons land trekt
- alle files en vertragingen op Verkeerplaza, handig voor morgenvroeg als je de weg op gaat
- de actuele temperatuur en wind op allerlei plekken, elke 10 minuten ververst

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter