Thumbnail

Extreem zware bui bij Steenwijk


Geplaatst: 5 augustus 2012 - 07:46 uur  
Gisteren veroorzaakte een zware bui in de regio Steenwijk grote problemen tijdens het Dicky Woodstock popfestival. Angstaanjagende beelden laten de extreme kracht van de bui zien.
De striemende regen gisteren in Steenwijk
De striemende regen gisteren in Steenwijk
Weersituatie
De lucht in Nederland was gistermiddag en -avond warm, onstabiel en vochtig. Flinke zonnige perioden zorgden ervoor dat de temperatuur in het binnenland steeg naar 23 tot 25 graden. Op 5km hoogte was het echter relatief koud met -15 tot -20 graden. Hierdoor konden de stapelwolken met behoorlijke snelheid uitgroeien tot zeer grote onweersbuien.

De buien trokken met een lage snelheid van zuidwest naar noordoost. Daarbij werden op meerdere plaatsen wolkbreuken en hagel geconstateerd.

Een buienwolk bestaat uit stijgende lucht (waardoor de wolk groeit tot grote hoogte) en dalende lucht (daar waar de regen en hagel naar beneden stort). Soms kan de dalende luchtstroom een hoge snelheid bereiken. We noemen die luchtstroom een valwind. De lucht valt met de regen met grote snelheid naar de aarde, botst op de grond en verspreidt zich. Het resultaat zijn plotselinge en zware windstoten.
Ook bij Beverwijk (op de foto) en Volendam trokken hoosbuien over met extreme wolken
Ook bij Beverwijk (op de foto) en Volendam trokken hoosbuien over met extreme wolken

Vandaag ook kans op zware buien
Ook vandaag hebben we te maken met vrijwel dezelfde weersituatie. Twee kleine verschillen zijn er. De lucht aan de grond is een fractie warmer en er staat minder wind in de atmosfeer. De kans op zware buien is dus opnieuw aanwezig en mogelijk zelfs nog iets groter dan gisteren.

Vanwege het gebrek aan wind zullen de buien zich in de namiddag en avond langzaam verplaatsen. Er is dus een reële kans op wateroverlast. Huidige berekeningen suggereren dat vooral het noorden en noordoosten rekening moeten houden met hoosbuien, maar houd ook elders de lucht in de gaten.

Of de buien vandaag weer gepaard gaan met valwinden valt niet te zeggen. Een valwind is amper te voorspellen. Meteorologisch gezien kan het, maar in de praktijk gebeurt het gelukkig weinig.

Schematisch overzicht van een valwind
Schematisch overzicht van een valwind
De meeste plaatsen in Nederland krijgen vandaag hooguit een paar buien te verwerken. Verder schijnt de zon geregeld en bij weinig wind en 20 tot 25 graden kunnen we spreken van een heerlijke zomerdag. Hou de regenradar dus in de gaten want zeer lokaal noodweer is dus mogelijk. De meeste plaatsen zullen echter vooral kunnen genieten vandaag.

Steenwijk
Analyse van de radarbeelden en satellietfoto geeft aan dat bij Steenwijk zeer waarschijnlijk sprake was van een valwind. Ook de videobeelden laten dat voor een deel zien. De regen komt namelijk met ongekende snelheid naar beneden. De beelden spreken verder voor zich. Meetstation Marknesse, op kleine afstand van Steenwijk, noteerde ten tijde van de bui een windstoot van 75 km/uur.

Het laatste nieuws over onder andere de gewonden in Steenwijk: nu.nl en ad.nl

Op het festival tijdens de bui:
Beelden van de naderende bui met zeer dreigende wolkenstructuren:

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter