Thumbnail

Forse sneeuwval in de Alpen


Geplaatst: 14 oktober 2012 - 10:37 uur  
Vakantiegangers die richting de Alpen reizen moeten rekening houden met winterweer. Maandag gaat het in delen van het Alpengebied fors sneeuwen.
Een dik pak sneeuw wordt verwacht in een deel van de Alpen
Een dik pak sneeuw wordt verwacht in een deel van de Alpen
In de nacht naar maandag trekt een omvangrijk neerslaggebied naar de Italiaanse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. In eerste instantie valt er op de meeste plaatsen regen en boven de 2500 m sneeuw. Maar in de loop van de nacht daalt de sneeuwvalgrens al tot 1700 m en maandag overdag soms zelfs tot 1200 m hoogte.

De neerslagzone blijft vrijwel de hele maandag boven het Alpengebied liggen waardoor er een dik pak sneeuw gaat vallen.

De Zwitserse regio's Graubünden, Wallis en Tessin, het Oostenrijkse Tirol en het Italiaanse Zuid-Tirol moeten rekening houden met 30 tot 60 cm sneeuw en hoog in de Italiaanse bergen is lokaal een meter verse sneeuw mogelijk.

De webcam van Sölden laat nog amper sneeuw zien
De webcam van Sölden laat nog amper sneeuw zien
Ook het (vakantie)verkeer in de Alpenlanden zal hinder ondervinden van het slechte weer. In de nacht naar maandag kan het door vorst en sneeuwval zeer glad zijn. Verder zullen hoger gelegen wegen moeilijk begaanbaar worden of dicht gaan.

In het laagland kan vooral in delen van de Italiaanse Alpen wateroverlast ontstaan. Door de zware regenval en de smeltende sneeuw stroomt er veel water naar de lagergelegen gebieden.

Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza.nl: “Sneeuwval in deze tijd van het jaar is niet uitzonderlijk. Vrijwel elk jaar gebeurt het wel dat er in oktober al een dik pak valt. Vaak wordt dat gevolgd door zachter weer zodat de sneeuw snel weer verdwijnt. Dat is ook dit keer het geval want woensdag stijgt de dooigrens alweer tot 3000m hoogte. In de dalen wordt het dan 15 graden en in Wenen zelfs 20. Vakantiegangers in de Alpen maken deze week dus zowel de winter als de zomer mee.”

De weersverwachting geeft de sneeuwval aan
De weersverwachting geeft de sneeuwval aan
Wil je de sneeuwval volgen? Kijk kan maandag op onze skipagina's. De meeste skioorden hebben een webcam waarop het weer te volgen is.

Let op; sommige webcams gaan pas aan als het echte seizoen in december weer begint. Daar zie je nu nog een plaatje van de laatste dag van het afgelopen seizoen.

Webcam overzicht
Sölden
Cortina d'Ampezzo

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter