Thumbnail

Grote verschillen in neerslag


Geplaatst: 26 augustus 2012 - 10:42 uur  
Het weekeinde staat in het teken van buien en zeker vandaag, zondag, zien we de gevolgen. Soms regent het even keihard, dan weer is het droog. Uiteindelijk is de neerslag heel oneerlijk verdeeld.
Grote verschillen
Grote verschillen
Regionaal sterke afwijkingen
Regionaal sterke afwijkingen
Bij buien is het een gegeven dat de neerslag ongelijk verdeeld is over bijvoorbeeld ons land. Vandaag wordt maar weer eens duidelijk hoe groot de verschillen zelfs regionaal kunnen zijn. Het kaartje met de neerslagsom tot 11 uur vanochtend laat zien dat in Leeuwarden al meer dan 30mm is gevallen. Marknesse, in de Noordoostpolder en Eelde in de kop van Drenthe, hebben veel minder mm regen te verduren gekregen. De regen in Leeuwarden is vooral gevallen in de nacht. Met warm (zee)water, dichter in de buurt (IJsselmeer, Wadden- en Noordzee hebben een temperatuur van bijna 20 graden), zijn de buien actiever. Met een zuidwestelijke wind die we in de nacht gehad hebben, is dit een deel van de verklaring, als we kijken naar het verschil met Eelde en Marknesse.

Radarplaat van zondag 11:10 uur
Radarplaat van zondag 11:10 uur
Overdag worden de buien overal actiever, omdat het opwarmt. Het is 20 graden boven het hele land (buiten de buien om) en dan maakt het niet meer zoveel uit of je nu wel of niet dichter bij dat warme water zit. Het plaatje is scherp.
Mooier kunnen we het niet maken
Mooier kunnen we het niet maken
Soms hoost het, dan weer is het droog.

De depressie die dit weer veroorzaakt trekt geleidelijk weg. Vanavond wordt het droog en klaart het op. De komende dagen valt er geen of in elk geval weel minder neerslag. De temperatuur gaat ook omhoog en dan zijn we dit weekeinde weer snel vergeten.Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter