Thumbnail

Herfst: regen, wind en koeler


Geplaatst: 28 september 2012 - 09:16 uur  
Het afgelopen weekend is de herfst begonnen en in vrijwel heel Europa is dat merkbaar. Wij beleefden maandag onze eerste herfststorm, maar ook op andere plaatsen is het al slecht weer.
Nederland: Eerste herfststorm
Omgewaaide bomen
Omgewaaide bomen
Afgelopen maandag trok een lagedrukgebied pal langs de westkust naar het noorden. Voor het lagedrukgebied uit bevond zich een zone met wolken en regen, gevolgd door wat zon en warme lucht. In deze lucht werd het maandagmiddag op veel plaatsen even 21 graden. De warmte werd echter snel verdreven door het zogenaamde koufront. Stevige buien, soms met onweer, kondigden de koelere lucht aan.

Die koele lucht werd met grote kracht Nederland ingeblazen. Langs de gehele westkust nam de wind toe tot 9 Bft en op sommige plaatsen stond kortstondig een zware storm, 10 Bft. Daarbij waren er windstoten tot iets boven de 100 km/uur. Ook in het binnenland waaide het stevig: windkracht 6 tot 7 en windstoten van 70 tot 90 km/uur.

De hoogste windsnelheid in Bft en de maximale windsnelheid in km/u
De hoogste windsnelheid in Bft en de maximale windsnelheid in km/u
De hoge temperaturen en de vele regen
De hoge temperaturen en de vele regen

De gevolgen van de storm waren aanzienlijk. Doordat de bomen nog vol in het blad zaten, maar het afsterfproces van
Ook de zee wordt behoorlijk ruig
Ook de zee wordt behoorlijk ruig
de bladeren en enkele takken al begonnen was, braken er veel takken af. Hier en daar gingen hele bomen om. Ook dakpannen moesten het her en der ontgelden.

Noord-Europa
In Scandinavië wordt het weer de hele week al bepaald door een lagedrukgebied. Het ene na het andere regengebied trekt over de Scandinavische landen, maar tussendoor zijn er flinke perioden met zon. Heel afwisselend weer dus.

Af en toe draaide de wind naar de noordhoek waardoor koude poollucht Lapland binnenstroomde. Soms viel er (natte) sneeuw en daalde het kwik tot rond het vriespunt.

West-Europa
De extreme regenval vandaag in Spanje
De extreme regenval vandaag in Spanje
Op de Britse Eilanden is de herfst deze week ook goed voelbaar. Met lagedrukgebieden steeds dicht in de buurt is in elke regio vrijwel elke dag de paraplu nodig geweest. De meeste regen viel in delen van Schotland. Verder heeft het ook op de Britse Eilanden zeer hard gewaaid en op meerdere plaatsen gestormd. Daarbij is zelfs één dodelijk slachtoffer gevallen.

Zuidwest-Europa
In Spanje en Portugal worden fraaie dagen, die doen denken aan de zomer, afgewisseld met zeer wisselvallige dagen. Onze storm van afgelopen maandag hing samen met een lagedrukgebied dat afgelopen zondag al via Portugal en Spanje trok. Toen was het daar dus wisselvallig weer.

Ook de afgelopen 24 uur is het bar en boos, met name in het zuiden en zuidoosten van Spanje. Een nieuwe depressie zorgt voor dikke pakketten met bewolking waaruit het geregeld hard regent. Ook komt onweer voor. De zware regenval levert op sommige plaatsen zelfs wateroverlast op.

Meerdere meetpunten hebben al 100mm opgevangen, sommige komen al boven de 200mm. Er is één meetpunt dat volgens het Spaanse KNMI in de afgelopen 24 uur ruim 1100 mm (1m en 10cm!) heeft opgevangen. Het is echter de vraag of deze meting klopt. Laten we hopen van niet. Uurlijks wordt er nu meer dan 150mm gemeld op dit meetpunt, dat valt bij ons in twee maanden. De 1100mm valt in Nederland nog niet eens in een jaar. Wij hebben gemiddeld 740 mm in Midden-Limburg tot 950 mm op de Veluwe.

Een overzicht van enkele lokaties die al zeer veel regen kregen de afgelopen 24 uur.
Een overzicht van enkele lokaties die al zeer veel regen kregen de afgelopen 24 uur.
De regenradar van Spanje, vanochtend om 09.30 uur.
De regenradar van Spanje, vanochtend om 09.30 uur.De maxima voor aanstaande woensdag. De warmte blijft in Zuidoost-Europa, al wordt het in het zuidwesten ook weer warmer.
De maxima voor aanstaande woensdag. De warmte blijft in Zuidoost-Europa, al wordt het in het zuidwesten ook weer warmer.
Zuidoost-Europa
Het zuidoosten van Europa is de enige regio die nog van zomerweer geniet. Daar is het de afgelopen week vrijwel elke dag zonnig geweest en steeg het kwik minimaal tot 25 graden en soms zelfs tot 35 graden.

Het is normaal dat Griekenland, Turkije en de zuidelijke Balkan zolang van de zomer kunnen genieten. De kans op regen, wolken, wind en koelere lucht wordt vanaf begin oktober meestal groter. Pas dan weten storingen via de Middellandse Zee of vanuit het noorden via West-Rusland dit deel van Europa te bereiken. Overigens is in de huidige weerkaarten nog geen omslag te herkennen. Iedereen die de komende week naar de warmte wil, moet dus naar Zuidoost-Europa gaan.

Plaats een reactie via Facebook: