Thumbnail

Hitte in weekend


Geplaatst: 15 augustus 2012 - 07:53 uur  
Het wordt zeer heet dit weekend. Vandaag is voor velen misschien de enige echt aangename zomredag. In het weekend wordt het namelijk 28 tot 35 graden, vandaag 20 tot 25 graden.
Hitte van Spanje naar Benelux
De zon laat de wolken verdwijnen
De zon laat de wolken verdwijnen
De temperatuurexplosie is een gevolg van de luchtstroming in de atmosfeer. De komende dagen wordt die stroming zuidelijk zodat zeer warme lucht de kans krijgt om van Spanje en Zuid-Frankrijk naar de Benelux te stromen.

Meteorologen kijken daarvoor altijd naar de temperatuur op ongeveer 1500m hoogte. Die wordt namelijk niet beïnvloed door zee, zandgrond, een grote stad of wat anders en is daarom een goede indicatie over hoe warm de lucht echt is.

Gisteren was het op 1500m hoogte 14 tot 17 graden en werd het aan de grond plaatselijk 31 graden. Aan het einde van de dag kwamen er stevige buien. Op veel plaatsen heeft het geonweerd, soms zwaar. Ook waren er meldingen van hagel en lokaal forse regenval. Tot problemen leidde het gelukkig zelden.

Het strand zal dit weekend vollopen
Het strand zal dit weekend vollopen
Zeer warm weekend
Vandaag is de temperatuur op 1500m hoogte gedaald naar 9 graden. Daarna keert de warmte snel weer terug. Zaterdag is het al 17 tot 19 graden, zondag zelfs 20 tot 22 graden.

Onder 'ideale' omstandigheden kan het zondag dus meer dan 35 graden worden. Daar gaan we nu nog even niet vanuit. Ten eerste moet die hete lucht ons eerst nog maar zien te bereiken en daarnaast moeten wolken op afstand blijven en de wind niet te veel toenemen. Nog iets te veel voorwaarden om het model al maximaal te honoreren.

Maar toch, mocht het weermodel morgen opnieuw met deze getallen komen dan is de kans reëel dat de verwachting naar boven wordt bijgesteld.

Tot die tijd gaan we uit van de volgende temperaturen de komende dagen:
vandaag: 20 tot 25 graden
morgen: 25 tot 28 graden
zaterdag: 29 tot 33 graden
zondag: 28 tot 34 graden
maandag: 23 tot 28 graden
dinsdag: 21 tot 25 graden

Het weerkaartje voor zaterdag
Het weerkaartje voor zaterdag
Het weerkaartje voor zondag
Het weerkaartje voor zondag

Geen hittegolf, geen noodweer
Ondanks de zeer hoge temperaturen 'mogen' we deze periode geen hittegolf noemen. Daarvoor moet het vijf dagen achter elkaar minimaal 25 graden worden (dat lijkt regionaal te lukken) waarvan minimaal drie dagen ook meer dan 30 graden. En dat laatste lukt niet.

Zaterdag verloopt het warme weer met veel zonneschijn. Ook zondag is het een groot deel van de dag zonnig. In de loop van de middag komen er aan zee echter meer wolken die zich in de avond ook verder over het land uitbreiden. heel misschien valt er dan ook een eerste bui.

De overgang van het zeer hete weer op zondag naar de minder warme maandag lijkt echter vrij rustig plaats te vinden. Aanwijzingen richting noodweer zijn er (nog) niet.

Maandag vallen er enkele regen- en onweersbuien, volgens de huidige berekeningen. We blijven dit nauwgezet in de gaten houden, want de ervaring leert dat dit nog best kan veranderen.

De verwachting voor Noordwest-Nederland
De verwachting voor Noordwest-Nederland
De verwachting voor Zuidoost-Nederland
De verwachting voor Zuidoost-Nederland

Plaats een reactie via Facebook: