Waarschuwing   Waarschuwing: In de loop van de dag kans op zware windstoten   ►
Thumbnail <a href="https://plus.google.com/117616025123936480601/?rel=author" rel="author">Marco Verhoef</a> Isaac aan land

Geplaatst op 29 augustus 2012 - 12:01 door - 1.664x bekeken  
Net na het middaguur, onze tijd, trekt Isaac aan land. De orkaan doet dat net ten westen van New Orleans. Het is vandaag exact 7 jaar geleden dat de verwoestende orkaan Katrina vrijwel hetzelfde deed.

Isaac op de radar
Isaac op de radar
Op het radarplaatje, van de neerslag rond New Orleans, is goed te zien dat het oog, om 12:15 (10:15UTC) op de kust ligt. De orkaan trekt nu het land in met windsnelheden van 130km/uur. Meetpunten op zee hebben uitschieters gerapporteerd van 150km/uur of net iets meer. Nu de orkaan aan land gaat zal de windsnelheid snel afnemen.
Isaac vanuit de ruimte
Isaac vanuit de ruimte
Overigens kan de wind nog altijd voor schade zorgen, maar binnen nu en 12 uur is van een orkaan geen sprake meer. Bij een orkaan is echter niet alleen de wind een probleem, ook overvloedige neerslag kan veel overlast en schade veroorzaken.

Daarnaast levert in dit geval ook de zee nog een gevaar op. Door de hoge windsnelheden op zee, wordt het water opgezweept. De golven zijn hoog al hoog, maar er gebeurt nog iets. De zee wordt als geheel meer 1 kant op geblazen, zodat die ook gemiddeld hoger komt te liggen.
De baan van Isaac
De baan van Isaac
Binnen het vakgebied wordt dan over opzet gesproken. In Nederland kennen we dat fenomeen ook; als de wind lang uit het noordwesten waait wordt de zee tegen onze kust omhoog geduwd. Nu kennen wij geen orkanen, dus bij ons wordt het niet zo extreem als het in delen van Amerika wel kan worden.

bron:
NOAA
NASAPlaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Het wordt een onstuimige dag vandaag. Vanmiddag/vanavond veel wind, aan zee mogelijk storm. Windstoten 90-120k/u. Wel zacht met 12ÂșC.
07:50
Volg Weerplaza op Twitter