Thumbnail

Isaac aan land


Geplaatst: 29 augustus 2012 - 12:01 uur  
Net na het middaguur, onze tijd, trekt Isaac aan land. De orkaan doet dat net ten westen van New Orleans. Het is vandaag exact 7 jaar geleden dat de verwoestende orkaan Katrina vrijwel hetzelfde deed.
Isaac op de radar
Isaac op de radar
Op het radarplaatje, van de neerslag rond New Orleans, is goed te zien dat het oog, om 12:15 (10:15UTC) op de kust ligt. De orkaan trekt nu het land in met windsnelheden van 130km/uur. Meetpunten op zee hebben uitschieters gerapporteerd van 150km/uur of net iets meer. Nu de orkaan aan land gaat zal de windsnelheid snel afnemen.
Isaac vanuit de ruimte
Isaac vanuit de ruimte
Overigens kan de wind nog altijd voor schade zorgen, maar binnen nu en 12 uur is van een orkaan geen sprake meer. Bij een orkaan is echter niet alleen de wind een probleem, ook overvloedige neerslag kan veel overlast en schade veroorzaken.

Daarnaast levert in dit geval ook de zee nog een gevaar op. Door de hoge windsnelheden op zee, wordt het water opgezweept. De golven zijn hoog al hoog, maar er gebeurt nog iets. De zee wordt als geheel meer 1 kant op geblazen, zodat die ook gemiddeld hoger komt te liggen.
De baan van Isaac
De baan van Isaac
Binnen het vakgebied wordt dan over opzet gesproken. In Nederland kennen we dat fenomeen ook; als de wind lang uit het noordwesten waait wordt de zee tegen onze kust omhoog geduwd. Nu kennen wij geen orkanen, dus bij ons wordt het niet zo extreem als het in delen van Amerika wel kan worden.

bron:
NOAA
NASA

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter