Thumbnail

Koude nachten met vorst


Geplaatst: 9 oktober 2012 - 13:50 uur  
Een hogedrukgebied ligt momenteel dicht bij Nederland en daardoor zijn de nachten koud en vrij helder, met weinig wind en mist. Afgelopen nacht werd het -0,8 graden op de voormalige vliegbasis Twenthe.
Het minimum in de nacht naar dinsdag: lokaal vroor het licht.
Het minimum in de nacht naar dinsdag: lokaal vroor het licht.
Als de temperatuur op de normale meethoogte van 1,5 meter onder nul komt, wordt er gesproken van vorst. Vaker is er sprake van nachtvorst, tegenwoordig meestal vorst aan de grond genoemd. Daarvan is sprake als de temperatuur op 10 cm boven de grond, op 'klomphoogte', onder nul komt.

Nu de nachten snel langer worden, kan de temperatuur bij helder weer steeds verder dalen. Vandaag en de komende dagen is de lucht tot grote hoogte in de atmosfeer koud en alleen dankzij de zon komt het kwik 's middags ruim boven de 10 graden uit. Na zonsondergang koelt het aardoppervlak en de luchtlaag erboven snel af en daalt het kwik in de meethut uiteindelijk tot rond het vriespunt.

Komende nacht zal opnieuw in het binnenland verspreid vorst aan de grond optreden, maar vorst op normale meethoogte is waarschijnlijk even niet aan de orde. Er is iets meer bewolking dan de afgelopen nacht en het waait nog zwak of matig, uit het noordwesten. In de nacht naar donderdag is het helemaal helder, ook is de lucht dan droger. In de eerste helft van de nacht staat er ook amper wind en kan het kwik dus snel dalen, vooral in het oosten tot dicht bij of misschien zelfs weer onder het vriespunt.

Het is helemaal niet ongebruikelijk dat het een enkele nacht een graadje vriest in oktober, zowel aan de grond als op de normale meethoogte. De koudste oktobernacht in Nederland was -8,5 graden, op 28 oktober in Winterwijk. Niet alleen kan het vriezen in deze herfstmaand, ook sneeuw komt heel soms voor. Vrij recent viel er nog een beetje sneeuw op 24 oktober 2003.

Koude nachten leveren ook mist
Oktobernachten staan bekend om mist.
Oktobernachten staan bekend om mist.
De komende vijftien dagen zijn de sneeuwkansen nog zeer klein in Nederland, in de Alpen valt hogerop (boven de 1500 meter) soms al wel een beetje sneeuw. We hebben deze nachten wel te maken met nevel en mist. Als de lucht sterk afkoelt, bereikt deze op een gegeven moment het condensatiepunt: de aanwezige waterdamp in de lucht gaan condenseren en er vormt een wolk aan de grond: nevel of mist.

Vooral in de nachten waarin het amper waait, kan de mist soms dicht zijn. Het zicht is dan 200 meter of minder en kan belemmerend zijn voor het verkeer. Afgelopen nacht was al lokaal sprake van dichte mist en komende nacht kan dat opnieuw gebeuren.

Het ochtendverkeer moet dus ermee rekening houden dat er slecht zicht kan zijn. De zon komt morgen rond 07:55 uur op, waarna de mist geleidelijk weer gaat oplossen. Verder staat na zonsopkomst de zon natuurlijk nog laag, en die laagstaande zon kan voor de ochtendspits ook hinderlijk zijn.

Handige links voor de ochtend
- Hoe koud is het? Is het mistig? De actuele waarnemingen, elke 10 minuten bijgewerkt
- Levert de mist ook extra files en vertragingen op? Bekijk op verkeerplaza.nl de situatie op de weg.
- Mooie foto gemaakt van mist of rijp? Je kan heel makkelijk je foto insturen naar de redactie.

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter