Thumbnail

Lowlands 2012 verloopt zeer heet


Geplaatst: 16 augustus 2012 - 09:00 uur  
Het wordt de komende dagen zeer warm in Biddinghuizen. Het Lowlands-popfestival gaat zich opmaken voor waarschijnlijk de warmste editie ooit.
Het terrein van Lowlands is er weer klaar voor.
Het terrein van Lowlands is er weer klaar voor.
Met een wind uit zuid tot zuidoost wordt drie dagen lang hete en vrij droge lucht naar het festivalterrein geblazen. Kans op een verkoelende regenbui is er amper.

Vrijdag begint Lowlands 2012 en vrijdag is ook de dag dat de warme lucht, oorspronkelijk afkomstig uit Spanje en Zuid-Frankrijk, het land binnenstroomt. In eerste instantie zijn er enkele wolkenvelden, maar in de loop van de dag gaat de zon steeds uitbundiger schijnen. In de zon wordt het vrijdag aan het einde van de middag al 26 of 27 graden. De wind is zwak tot matig, 2 tot 4 Bft.

Van warm naar heet
Alsof de warmte van vrijdag nog niet genoeg is, wordt het in het weekend nog warmer. Zaterdag zijn er flinke perioden met zon en staat er amper wind. Na een prima nachtje met minima van 18 graden wordt het 's middags 30 of 31 graden. Tropische omstandigheden dus. De warmte blijft ook in de avonduren nog lang hangen.

In 2006 kon er een vers modderbad genomen worden.
In 2006 kon er een vers modderbad genomen worden.
In de nacht naar zondag daalt de temperatuur amper onder de 20 graden. Halverwege zondagochtend is het al 25 graden en in de middag wordt het 32 of 33 graden. Ook deze dag verloopt met veel zonneschijn en nauwelijks een wolkje aan de hemel.

Pas in de namiddag of avond komen er vanuit het westen wat meer wolken en heel misschien, die kans is op dit moment slechts 20%, komt er in de avond een enkele bui. Er is geen enkele aanwijzing op noodweer.

Geen noodweer, toch oppassen
Zware buien zullen Lowlands dus niet parten spelen. De hitte en de volop schijnende zon gaan echter wel voor problemen zorgen. Uitdroging, zonnesteek, verbranden; de zon kan ervoor zorgen dat het mooie weer voor enkelen toch naar uitpakt. Wees dus verstandig en smeer met goede zonnebrand, drink veel vocht en hooguit matig alcohol. Hoofdbedekking is ook aan te raden.

De zonkracht, oftewel UV index, ligt deze dagen rond de 6. De huid kan daardoor tussen 11 en 15 uur binnen ongeveer 30 minuten verbranden.

Ook in 2010 was het warm. Gelukkig kon er een verkoelende duik genomen worden.
Ook in 2010 was het warm. Gelukkig kon er een verkoelende duik genomen worden.
Warmste Lowlands?
Het Lowlands festival heeft een rijke geschiedenis. De eerste paar keer, in de jaren 60, werd het in december gehouden. Vanaf 1993 vindt Lowlands steeds in augustus plaats, steeds in Biddinghuizen.

Lowlands staat bekend om zijn plensbuien en modderbaden, maar er zijn natuurlijk ook edities geweest met heel fraai weer. De warmste tot nu toe was de editie van 2001. Het werd toen 30, 30 en 31 graden op de drie festivaldagen.

Dit keer lijken twee van de drie dagen warmer te verlopen.

De website van Lowlands

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter