Thumbnail

Mistral blaast stevig door


Geplaatst: 13 september 2012 - 10:18 uur  
De afgelopen 36 uur trok een lagedrukgebied over Zuidoost-Frankrijk en de Alpen. Het heeft op hoogte sneeuw gebracht (1700+) en nu blaast er nog een stevige Mistral. Dit heeft voor en nadelen.
Wind in Zuidoost-Frankrijk
Wind in Zuidoost-Frankrijk
De situatie van vanochtend was dat het lagedrukgebied boven Italië en de Balkan lag. Op de kop van het systeem, over de Alpen viel nog steeds wat sneeuw en was het bewolkt. In een dergelijke situatie waait de wind in het zuidoosten van Frankrijk uit het noorden en valt dan min of meer het Rhône dal in. Hier tocht het letterlijk flink door.

Grondwaarnemingen
Grondwaarnemingen
Donderdagochtend om 8 uur lokale tijd gaf het model aan dat er aan de Zuid-Franse kust en op de Middellandse Zee windkracht 8 tot 9 staat, uit het noorden tot noordwesten. De waarnemingen van het zelfde tijdstip lieten vergelijkbare windsnelheden zien. Op Zee zagen we een waarneming van 35 knopen, dat zit tegen de windkracht 8 aan. Op zee zijn weinig waarneempunten en het is dan ook niet ondenkbaar dat er plaatsen met iets meer wind en dus een windkracht 9 zijn. Ook kustplaatsen bij Marseille en Toulon kwamen in de buurt van windkracht 8.

Satelietfoto van 8 uur lokale tijd
Satelietfoto van 8 uur lokale tijd
Als je de sterke wind als nadeel ziet, dan is er als tegenhanger ook een voordeel. De Mistral blaast de lucht schoon en van bewolking is vaak amper sprake. Omdat de lucht vanaf de Alpen daalt, droogt hij ook uit en verdwijnt de bewolking. Rond Avignon is er vaak al veel zon en aan de kust en op zee is het meestal helder. Ook vanochtend liet de satellietfoto dit beeld zien.

De Mistral houdt nog even aan. Vandaag blaast hij stevig door, morgen neemt hij voorzichtig iets af. In het weekeinde gaat de wind liggen en met veel zon en oplopende temperaturen, zien we het nazomerweer zich herstellen.

Plaats een reactie via Facebook: