Thumbnail

Nederland moet alert zijn voor Gordon


Geplaatst: 10 augustus 2012 - 09:18 uur  
Twee Nederlandse gemeentes en één land dat deel uitmaakt van het Nederlands Koninkrijk moeten de weersverwachtingen goed in de gaten houden. Een tropische depressie nadert namelijk.
>> Zie verder naar onderen voor een update. <<

De verwachte route van de tropische depressie
De verwachte route van de tropische depressie
Het gaat uiteraard om de voormalige Nederlandse Antillen: Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Sint Maarten is nu een onafhankelijk land, de andere twee eilanden zijn een gemeente van Nederland.

Tropische cycloon in ontwikkeling
De bewoners van de eilanden moeten de weersverwachting nauwgezet volgen. Op de Atlantisch Oceaan ten oosten van de eilanden bevindt zich een buiengebied dat aan het samenklonteren is. De omstandigheden lijken redelijk 'positief' voor verdere ontwikkeling zodat het buiengebied gaat uitgroeien tot een lagedrukgebied met steeds meer wind.

De verwachting is dat het buiengebied, nu nog met codenaam 7, in de loop van vandaag de status van tropische storm bereikt. De storm krijgt dan de naam Gordon. Zover is het echter nog niet. Op dit moment levert het lagedrukgebied op de oceaan windkracht 5 tot 7 op, niets bijzonders.

De schaal van Beaufort met de extra categorieën voor tropische orkanen
De schaal van Beaufort met de extra categorieën voor tropische orkanen
Storm bij de eilanden
De verwachting is dat de depressie westwaards trekt richting de eilanden van de Caribische Zee. De huidige verwachting is gunstig voor de Bovenwindse Eilanden. Gordon trekt namelijk naar Barbados, St. Lucia en Martinique. Bij deze eilanden wordt een storm verwacht, windkracht 9. Die zou dan zondag moeten plaatsvinden.

Verwachtingen maken voor tropische cyclonen is echter lastig. De verwachting kan de komende 48 uur dus nog behoorlijk wijzigen. Als er iets wijzigt, kan dat in de verwachte windsnelheid zijn, maar ook in de route. Vaak zien we dat de route dan noordelijker wordt. En iets noordelijker betekent algauw veel slechter weer op de aan Nederland verbonden eilanden.

Satellietfoto van vanochtend met alle tropische systemen die om aandacht vragen
Satellietfoto van vanochtend met alle tropische systemen die om aandacht vragen
Geen orkaan nog
Voor alle duidelijkheid. Er is in de verwachting nog geen sprake van een tropische orkaan of hurricane. Daarvoor moet de wind toenemen naar 12 Bft. Op dit moment gaan de modellen uit van een storm, 9 Bft.

Mocht de verwachte windkracht uitkomen, dan zal de wind geen al te groot gevaar zijn. De zeer zware windstoten kunnen best wat schade aanrichten, maar geen problemen op uitgebreide schaal. Een tropische cylcoon gaat echter ook samen met zeer zware regenval. De neerslag kan wel voor overlast zorgen.

------------------

Update maandag, 10:00u
Het buiengebied heeft niet de naam Gordon gekregen. De windkracht is daarvoor net te laag gebleven. De buien hebben vrijwel exact de route gevolgd die door de Amerikaanse meteorologen verwacht was. De buien zijn dus ten zuiden van het Nederlands grondgebied gebleven.

Op dit moment ligt het buiengebied midden op de Caribische Zee en trekt verder naar het westen. Mogelijk bereiken ze later vandag en anders morgen Jamaica. Ook dan speelt de wind geen belangrijke rol. De buien kunnen we zwaar zijn.

------------------

Orkaanseizoen
Een foto van tropische orkaan Ernesto toen hij een paar dagen geleden het Mexicaanse Yucatan bereikte
Een foto van tropische orkaan Ernesto toen hij een paar dagen geleden het Mexicaanse Yucatan bereikte
Eerder deze week gaven we al aan dat het orkaanseizoen op stoom begint te komen. De wetenschappers bij het Amerikaanse NOAA zijn ook tot die conclusie gekomen. Ze hebben daarom hun inschatting voor de activiteit in het totale seizoen verhoogt.

Ondanks de verhoging schat men in dat de kans op een normaal orkanenseizoen 50% is. De kans op een actief seizoen is 35%.

De nieuwe seizoensverwachting gaat uit van 12 tot 17 stormen die een naam krijgen (was 9 tot 15), waarvan 5 tot 8 het niveau van orkaankracht, 12 Bft, bereiken (was 4 tot 8), en waarvan 3 tot 5 zelfs uitgroeien tot een zeer zware tropische orkaan, categorie 3 of hoger (was 1-3).

Een normaal seizoen (gemiddelde van de afgelopen 30 jaar) heeft 12 stormen die een naam krijgen, waarvan 6 met orkaankracht en 3 die categorie 3, 4 of 5 halen.

Plaats een reactie via Facebook: