Thumbnail

Onstuimig en nat weekeinde


Geplaatst: 23 augustus 2012 - 09:12 uur  
Het kan verkeren: afgelopen weekend was het vrij zonnig en 32 tot 36 graden, het komende weekeinde staat juist in het teken van wolken, veel regen en een forse wind. Zondag wordt het amper 20 graden.
Een onstuimig weekeinde, met veel wolken en geregeld regen.
Een onstuimig weekeinde, met veel wolken en geregeld regen.
De veroorzaker van het wisselvallige en onstuimige weer is een lagedrukgebied, die morgen nog bij Ierland ligt. In het weekeinde trekt de depressie vrij langzaam over de Noordzee richting het zuiden van Zweden.

Vrijdagavond begint de bewolking al toe te nemen en de nacht naar zaterdag gaat het lange tijd regenen. Overdag trekt het regengebied naar het noordoosten weg en ontstaan enkele opklaringen. Vanuit het westen begint dan echter ook de buiigheid op te leven.

De buien kunnen stevig uitpakken met veel regen in korte tijd en ook onweer is mogelijk. De onweerskans ligt over de hele dag tussen 50 en 60%. De buien doen met name het westen en noorden van het land aan.

Alle gebieden met 10 mm of meer regen tot zondag 00:00u. Vooral in Friesland kan het erg nat worden.
Alle gebieden met 10 mm of meer regen tot zondag 00:00u. Vooral in Friesland kan het erg nat worden.
De weermodellen berekenen over een groot gebied voor zaterdag een neerslagsom van 10 mm of meer, in delen van Friesland en Noord-Holland zelfs meer dan 30 mm. Op zondag komt daar nog eens 10 tot 15 mm bij, zodat het neerslagtotaal over het gehele weekeinde lokaal boven de 50 mm uit kan komen. Normaal valt in de hele maand augustus tussen 70 en 90 mm.

Het wisselvallige weerbeeld wordt compleet gemaakt door een forse wind, die waait uit het zuidwesten. In de nacht en vroege ochtend van zaterdag is hij al matig, aan zee vaak krachtig, 4 tot 6 Bft. In de loop van zaterdagmiddag trekt hij verder aan, naar vrij krachtig boven land en hard aan zee, kracht 5 tot 7.

In de laatste berekeningen van het Weerplaza model komt er in de vroege avond voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust zelfs even een stormachtige wind te staan, 8 Bft.

Ondanks de wolken, wind en nattigheid, loopt de temperatuur op zaterdag nog naar vrij normale waarden op. Het wordt zo'n 20 graden in het westen en noorden tot 22 graden in Limburg. Dat zijn echter wel de maxima, vaak ligt het kwik lager. In een stevige bui kan het zelfs even 16 of 17 graden zijn, ronduit fris.

Veel wind op zaterdag in de namiddag en avond: aan de westkust mogelijk stormachtig, 8 Bft.
Veel wind op zaterdag in de namiddag en avond: aan de westkust mogelijk stormachtig, 8 Bft.
Zondag draait de wind naar het westen tot noordwesten en neemt iets af, maar waait nog steeds matig tot krachtig, 4 tot 6 Bft. Verder schijnt soms de zon, maar de bewolking zal vaker overheersen en er vallen opnieuw buien. Ze zijn behoorlijk talrijk en kunnen ook gepaard gaan met onweer. Met een maximum van 17 tot 20 graden, en in een felle bui zelfs maar een temperatuur van 14 of 15 graden, is het fris voor eind augustus.

In de nieuwe week wordt het rustiger en schijnt de zon vaker. De kans op een bui blijft aanwezig. Dinsdag draait de wind even naar het zuiden en stijgt het kwik naar 23 tot lokaal 25 graden.

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter