Thumbnail

Orkanenseizoen komt op stoom


Geplaatst: 8 augustus 2012 - 10:45 uur  
Nu augustus is begonnen beginnen tropische orkanen vaker het nieuws te halen. De stormen weten in augustus en september namelijk vaker het vasteland te bereiken dan in de andere maanden.
Orkaan Ernesto boven Yucatan, vanochtend om 8 uur
Orkaan Ernesto boven Yucatan, vanochtend om 8 uur
Seizoen
Het orkanenseizoen loopt van juli tot en met oktober op het noordelijk halfrond. Het water heeft dan de vereiste hoge temperatuur bereikt om genoeg energie te geven aan de buiengebieden die vanaf Afrika naar het Caribisch Gebied trekken. Hetzelfde gebeurt langs de oostkust van Midden-Amerika en in de wateren ten oosten van Oost-Azië.

Ernesto bij Mexico
Tropische orkaan Ernesto is vannacht het Mexicaanse schiereiland Yucatan opgetrokken. De windkracht was sterk, 12 Bft, en de windstoten kwamen boven de 150 km/u uit. De wind neemt boven land behoorlijk af, wel kan er veel regen vallen. De kans op wateroverlast is groot.

Wateroverlast in Mexico (foto AP)
Wateroverlast in Mexico (foto AP)
Later vandaag trekt Ernesto weer het water op. Door het warme water van de Golf van Mexico (geeft energie) en het ontbreken van veel wrijving (de zee is veel gladder dan het land) kan de storm opnieuw krachtiger worden. De verwachting is dat Ernesto vrijdagnacht in de buurt van Veracruz weer aan land komt. De windkracht zal dan opnieuw 12 Bft zijn met zeer zware windstoten. Gevaarlijke omstandigheden dus voor deze grote stad.

Andere Atlantische stormen
Ernesto is de vijfde storm van dit seizoen die een naam heeft gekregen.

Alberto en Beryl ontstonden in de buurt van Florida. Wat betreft windkracht vielen deze twee mee, wel viel er erg veel regen.

De eerdere vier stormen van 2012
De eerdere vier stormen van 2012
Chris haalde wel windkracht 12, maar lag ver op de oceaan.

Debby had het, net als de eerste twee, gemunt op Florida. Wederom was de regenval de grootste zorg.

Halverwege de oceaan wordt een nieuw buiengebied nauwlettend in de gaten gehouden. De kans wordt geschat op 30% dat dit buiengebied in de komende 48 uur uitgroeid tot een tropische storm.

Westkust Midden-Amerika
Langs de Amerikaanse westkust ontstaan ook van tijd tot tijd tropische stormen. Ten westen van de kust van Nicaragua tot aan Californië kunnen ze zich vormen. Vaak gebeurt dat overigens ver op zee waarna de stormen meestal westwaards wegtrekken.
Haikui en Korogi vanochtend om 8 uur
Haikui en Korogi vanochtend om 8 uur

Op dit moment trekt tropische orkaan Gilma over de wateren van de Grote Oceaan. Gilma bedreigt voorlopig nog niet de Hawaii eilanden.

Een tweede buiengebied, ook ver op zee, kan de komende 48 uur uitgroeien tot een tropische storm. De kans daarop is 40%. Voorlopig wordt bewoond gebied niet bedreigd.

Oostkust Azië
In de Aziatische wateren van de Grote Oceaan bevinden zich twee tropische stormen, namelijk Kirogi en Haikui.

Kirogo vormt voorlopig geen gevaar. De storm bevindt zich ten oosten van Japen en trekt naar het noorden tot noordwesten. Heel misschien bereikt Kirogi het noordelijke eiland van Japan, Hokkaido.

Haikui trekt op dit moment China binnen, iets ten zuiden van Shanghai. De wind neemt snel af van 12 Bft naar 9 Bft, en later nog minder. Wel gaat er zeer veel regen vallen. Hierdoor kan Haikui vandaag en de komende dagen voor grote overlast zorgen.

Meer info over de gevolgen van de orkanen
Nu.nl: Ernesto // Haikui
AD.nl: Ernesto

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter