Thumbnail

Prachtig pinksterweer, daarna minder?


Geplaatst: 27 mei 2012 - 11:30 uur  
Het is droog en ronduit zonnig tijdens deze pinksterdagen. Bovendien staat er niet veel wind. Dat betekent maandag ook uitstekende omstandigheden voor de Friese Fietselfstedentocht, die 100 jaar bestaat.
De route van de Friese Fietselfstedentocht.
De route van de Friese Fietselfstedentocht.
In 1912 werd de eerste Fietselfstedentocht georganiseerd en vanaf 1947 is de tocht elk jaar gereden. Traditioneel wordt er gereden in het pinksterweekeinde, dat dit jaar op 27 en 28 mei valt.

De weersomstandigheden voor de fietsers, zo'n 15.000 in totaal, konden haast niet beter zijn. Er is volop zonneschijn, het blijft droog en de temperatuur is niet overdreven hoog. Het kwik ligt 's middags rond 19 graden dicht bij het IJsselmeer en de Waddenzee tot 22 of 23 graden bij Leeuwarden. Als de eerste fietsers om 05:00u vertrekken, is het uiteraard nog niet zo warm. De temperatuur ligt dan waarschijnlijk rond 13 graden.

Enige tegenvaller is misschien dat de wind geleidelijk wat gaat aantrekken, maar hij is desondanks nog altijd hooguit matig uit het noordwesten. Vooral in het noorden en westen van Friesland is hij in de middag vaak matig, kracht 3 of 4.

De hele dag is er verder dus veel zonneschijn en die bakt er ook goed op. De zonkracht komt uit op 5 of 6, wat betekent dat je (zonder bescherming) al na 15 of 20 minuten kunt verbranden. Op de fiets is het dus erg verstandig om goed de armen en benen, maar ook nek in te smeren.

Verder is een zonnebril uiteraard prettig en een petje op kan misschien ook fijn zijn. Een zonnesteek is niet iets waar je veel plezier aan beleeft. Let er ook op dat alle inspanning in de zon en warme lucht betekent dat er vast gezweet wordt: neem dus voldoende flesjes water mee (geen frisdranken met suiker), zodat er geen vochttekort ontstaat.

Enkele deelnemers aan de Fietselfstedentocht.
Enkele deelnemers aan de Fietselfstedentocht.
Weerplaza wenst alle deelnemers aan de Friese Fietselfstedentocht, waaronder ook één van onze eigen collega's (zie foto rechts), heel veel succes!

Pinkpop
Niet alleen fietsers hebben veel profijt van het mooie weer, natuurlijk ook alle strandgangers. Al waait er vanmiddag, en ook morgenmiddag, waarschijnlijk wel een frisse zeewind aan de westkust. Achter een windscherm uit de wind en in de zon is het echter heerlijk toeven. Op Pinkpop in Landgraaf (L.) is het droge, zonnige weer ook erg welkom voor alle mensen die ter plekke in een tentje overnachten. Bovendien koelt het komende nacht en de nacht naar dinsdag ook lekker af, naar 10 tot 12 graden, dus geen plaknachten.

Het weer na Pinksteren
Na de prachtige pinksterdagen gaat het weerbeeld geleidelijk veranderen. De wind draait naar het noordwesten en daarmee gaat de warme lucht geleidelijk ons land verlaten. Het kwik moet dinsdag en woensdag al een flink aantal graden inleveren en komt uit tussen 16 en 21 graden. Desondanks zorgt een uitloper van een hogedrukgebied bij IJsland ervoor dat het meest droog blijft en de zon ook nog geregeld schijnt.

Vanaf dinsdag wordt het koeler, donderdag en vrijdag waait het flink.
Vanaf dinsdag wordt het koeler, donderdag en vrijdag waait het flink.
Vanaf donderdag moet de zon veel ruimte afstaan aan wolkenvelden. Een storing zakt namelijk vanuit het noorden over de Noordzee naar onze omgeving af. Bij de storing horen ook buien, die verspreid over het land gaan vallen. Het wordt ook een stuk koeler, met maxima van hooguit 14 tot 16 graden. Vrijdag komt het kwik mogelijk zelfs nog iets lager uit. Daarbij staat er continu een stevige noordwestenwind.

Maand mei: warm, zonnig en droog
De maand mei loopt langzaam richting zijn einde. Dankzij de warme, zonnige dagen van de afgelopen week zijn de paar koele dagen aan het begin van de maand geheel teniet gedaan. Het etmaalgemiddelde over de eerste 26 dagen van mei ligt op 14,0°C, tegen normaal 12,9°C. Aangezien de temperatuur ook vandaag en morgen nog hoog blijft, zal de afkoeling vanaf dinsdag waarschijnlijk het maandgemiddelde niet veel laten dalen. Daarmee wordt mei uiteindelijk over het geheel een warme, zonnige maand.

Plaats een reactie via Facebook: