Thumbnail

September op recordjacht


Geplaatst: 25 september 2011 - 10:09 uur  
De laatste dagen van september worden we getrakteerd op prachtig nazomerweer. Het ziet er naar uit dat het slot van de maand zelfs op jacht gaat naar temperatuurrecords.
Maxima eind september
Maxima eind september
Mooie plaatjes
Mooie plaatjes
Voor de komende dagen zitten er maxima in het vat, die ruimschoots boven de 20 graden uitkomen. En zeker in de tweede helft van de week kunnen we zelfs in de buurt van de 25 graden komen. Met wat geluk zit er dan een keer een record in. Want de laatste dagen van september liggen de records wat betreft de maximumtemperatuur net boven de 25 graden. Voor het KNMI-station in De Bilt (metingen sinds 1901), moeten we voor de bestaande records vaak een eind terug in de tijd.
15-daagse Zon
15-daagse Zon
Opvallend genoeg staan er op de eerste 5 plaatsen van de laatste 4 dagen van de maand, helemaal geen jaartallen in de 21ste eeuw. En de echte records, op nummer 1, zijn ontzettend belegen. Het jaar 1975, voor 30 september, komt nog het dichtst bij, op de andere dagen moeten we terug naar voor de tweede wereldoorlog.

15-daagse Temperatuur
15-daagse Temperatuur
Nu zijn records natuurlijk wel leuk, maar eigenlijk doet het er niet veel toe. Na de belabberde zomer die we achter de rug hebben is het veel belangrijker dat het een flink aantal dagen droog en zonnig is. En of het nu net wel of net niet 25 graden wordt, is een vraag die recordjagers misschien slapeloze nachten bezorgd, wij houden het gewoon op genieten van heerlijk weer. Oh ja, laat je niet gek maken door maandag, want dan valt het misschien nog even tegen. Het komt echt goed!

Plaats een reactie via Facebook: