Thumbnail

September was vrij droog en zonnig


Geplaatst: 1 oktober 2012 - 12:51 uur  
September gaat de boeken in als zonnig en vrij droog, met temperaturen veelal rond of iets onder normaal. We hadden verder de eerste herfststorm en voor het eerst na de zomer kwam het weer tot vorst.
Het maandoverzicht van september 2012.
Het maandoverzicht van september 2012.
De eerste tien dagen van de maand verliepen nogal warm, met in het weekeinde van 8 en 9 september zelfs zomerse tot tropische temperaturen van 25 tot lokaal 30 graden. In De Bilt werd de grens van 25 graden tweemaal overschreden. In de tweede helft van de maand was het beduidend koeler, met 23 september de eerste vorst (-0,6 graden) op de voormalige vliegbasis Twenthe.

Afgelopen maand was de zon relatief vaak te zien. Gemiddeld over het land was er 165 uur zon tegen 143 uur normaal. Vooral het begin van de maand bood zonnig en droog nazomerweer, daarna was het wisselvalliger met vaker een vrij grijze dag.

Desondanks viel de hoeveelheid regen mee. Gemiddeld over het land viel er ca. 65 mm tegen 78 mm normaal. De minste neerslag viel in het zuidoosten, plaatselijk maar 30 mm. Het natst was het aan de noordwestkust, waar soms flinke buien vielen en plaatselijk meer dan 120 mm werd opgevangen.

24 september: warm, maar ook nat en onstuimig.
24 september: warm, maar ook nat en onstuimig.
Vooral de 24e september was een zeer onstuimige dag. Aan de westkust stond enige tijd een zuidwesterstorm, windkracht 9 met zware tot zeer zware windstoten van 100 tot lokaal 110 km/uur. Ook boven land zijn zware windstoten gemeten tussen 80 en 90 km/uur, waardoor op verschillende plaatsen schade werd aangericht.

Bronnen: KNMI, Weerplaza

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter