Thumbnail

Tropisch weer voorbij, zomer nog niet


Geplaatst: 20 augustus 2012 - 09:45 uur  
De tropische hitte heeft ons land verlaten, maar de zomer suddert nog wel even na. Vaak is het in Nederland van de hak op de tak, maar nu gaat de overgang dus kalmer.
Heet op zondag
Heet op zondag
Het afgelopen weekeinde verliep tropisch, waarbij zondag de kroon spande. In Ell, in Limburg, werd de hoogste temperatuur van het land gemeten. Het werd 36,7°C. Het nationaal record uit 1944 bleef toch wel ver buiten bereik (38,6°C in Warnsveld). Record of niet, heet was het sowieso. Een landelijk tropisch weekeinde (zowel zaterdag als zondag boven de 30 graden in De Bilt), komt niet vaak voor.

Kwik langzaam omlaag
Kwik langzaam omlaag
Vandaag (maandag) kan het kwik in het zuidoosten en oosten nog in de buurt van de 30 graden komen en misschien wordt het er nog eenmaal tropisch. In de rest van het land lukt dat niet meer, maar met 23 tot 26 graden bij zee en 25 tot 28 elders is het nog volop zomer. Ook morgen laten de weermodellen de warme lucht nog boven ons land. Later op de dag kan het onweren in de zuidoostelijke helft van het land, waarna woensdag een wat straffere westelijke stroming echt koelere lucht brengt.

Zomers plaatje
Zomers plaatje
Omdat de buienkans woensdag en donderdag klein blijft en er geregeld zon is blijft het weer toch nog wel zomers aan doen. Pas vanaf vrijdag neemt de kans op buien weer toe en moeten we voorzichtig vraagtekens gaan zetten bij het zomerweer.

Plaats een reactie via Facebook: