Thumbnail

Tropische cyclonen op de oceaan


Geplaatst: 2 september 2012 - 13:43 uur  
Op de Atlantische Oceaan is het seizoen van de tropische cyclonen goed op gang gekomen. Vorige week kwam orkaan Isaac bij New Orleans in de VS aan land. Nu zijn de tropische stormen Leslie en Kirk actief.
De tropische storm Leslie boven de Atlantische Oceaan.
De tropische storm Leslie boven de Atlantische Oceaan.
Leslie bevindt zich momenteel ten noorden van de Bovenwindse Eilanden en beweegt naar het noordwesten. Het systeem komt dus voorlopig niet in de buurt van land. Het Nationaal Orkaancentrum in Miami (VS) verwacht verder dat Leslie op dinsdag of woensdag nog tot een orkaan uitgroeit. Er worden dan windsnelheden gehaald van 120 km/uur, met windstoten die nog hoger uitkomen.

Daarna trekt Leslie verder naar het noorden en daarna richting het noordoosten, waarbij het langzaam zijn tropische kenmerken verliest en een 'gewone' maar wel actieve depressie wordt. Waarschijnlijk heeft Leslie daarbij echter weinig invloed op het weerbeeld in onze omgeving. Het systeem trekt namelijk eind volgende week naar de omgeving van IJsland.

Als gewone depressie komt Kirk op dinsdag boven de Noorse Zee aan.
Als gewone depressie komt Kirk op dinsdag boven de Noorse Zee aan.
Ten noorden van Leslie zit nu ook nog de tropische storm Kirk, maar die neemt snel in kracht af. Naar verwachting komt dit systeem, dan ook een gewone depressie, morgen bij IJsland aan en ligt dinsdag boven de Noorse Zee. Op de Shetlandeilanden en langs delen van de Noorse kust komt daardoor mogelijk even een west- tot zuidwesterstorm te staan, windkracht 9.

Deze week in Nederland: rustig nazomerweer
In onze omgeving is het weerbeeld een stuk rustiger en vriendelijker. We profiteren van een uitloper van een hogedrukgebied bij de Azoren, die morgen en dinsdag strekt over Engeland en onze omgeving naar Duitsland en Polen. De zon schijnt flink en er staat niet veel wind. Maandag wordt het een graad of 21, dinsdag zo'n 20 graden aan zee en 23 tot lokaal 25 graden in het binnenland.

Woensdag en donderdag komt er wel een windje te staan, dan uit noordelijke richtingen, waardoor de temperatuur een paar graden lager uitvalt. De zon gaat ook vaker schuil achter wolken, maar de kans op neerslag blijft klein. Vrijdag en tijdens het weekeinde wordt het waarschijnlijk weer zonniger en ook warmer.

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter