Thumbnail

Verschillen op vakantie-eiland


Geplaatst: 10 juli 2012 - 14:15 uur  
In ons land zie je geregeld weerverschillen tussen noord en zuid. Maar op de Canarische Eilanden is het vaak nog veel duidelijker. Wolken houden zich daar meestal op aan de noordzijde van de eilanden
Wolken spreken duidelijke taal
Wolken spreken duidelijke taal
Voor sommige zal het bekend in de oren klinken. Het Azoren-hoog. Het is eigenlijk heel simpel; dit is het hogedrukgebied dat een grote voorkeur heeft om zich op te houden op de Atlantische Oceaan, bij de Azoren. Het systeem zorgt op een andere eilandengroep ook voor redelijk voorspelbaar weer. Door de ligging van het Azoren-hoog, waait er op de Canarische Eilanden meestal een noorden tot noordoostenwind en die pakt soms dagen aan een stuk vrij krachtig tot hard uit; windkracht 5 tot 7.

Met deze noordelijke stroming worden wolkenvelden die zich op de Oceaan ophouden richting de Eilanden geblazen. Nu zijn het niet zomaar eilanden waar die wolken even overheen waaien. Op Tenerife bijvoorbeeld ligt de hoogste berg van Spanje; Pico del Teide, met 3718m hoog. De bergen op de Eilanden zorgen voor allerlei wervelingen en aan de achterzijde föhnt de lucht uit. Wolken lossen dan op. Zo wil het geregeld dat het aan de noordkant van het eiland, in Puerto de la Cruz bewolkt is en dat er tegen de bergwand achter de stad zelfs motregen valt. Daarentegen is het aan de zuidkant van het Eiland zonnig. Niet voor niets vind je daar ook de toeristenoorden als Playa de las Américas.

Theorie Von Karman in beeld
Theorie Von Karman in beeld
In sommige gevallen ontstaat achter de Eilanden een patroon van wervels. In de stromingsleer staan deze bekend als de "von Karman wervels". Deze ontstaan als een gelijkmatige stroming langs een obstakel komt. Het obstakel is in het geval van Tenerife de Pico del Teide. Om en om, aan weerszijde van het obstakel ontstaan de wervels, die verder achter het eiland zichtbaar worden in het wolkenpatroon. De theorie is misschien wat ingewikkeld, het plaatje is er niet minder mooi om.

Bronnen:
NASA
Kees Floor

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter