Thumbnail

Vrijdag weer kans op drukke ochtendspits


Geplaatst: 4 oktober 2012 - 10:18 uur  
Rond 08.45 uur stond er maar liefst 330 km file op de Nederlandse snelwegen, met name veroorzaakt door het grote regengebied dat boven Nederland lag. Morgenochtend is het opnieuw slecht weer.
Slecht zicht door regen zorgde voor vertragingen en uiteindelijk veel files
Slecht zicht door regen zorgde voor vertragingen en uiteindelijk veel files
'Het was vandaag al massaal aansluiten tijdens de ochtendspits, vanwege ongevallen en vertragingen door de langdurige regen. Morgenvroeg kan er opnieuw sprake zijn van langdurige en stevige regenval, precies tijdens de ochtendspits. Hoewel de vrijdagochtendspits meestal rustiger is, kan het verkeer vanwege het herfstweer mogelijk opnieuw vastlopen.'; dat meldt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.nl.

Extra complicatie kan de wind vormen. Aan zee neemt de zuidwestenwind toe tot stormachtig en mogelijk gaat het even stormen. In de westelijke helft van het land, en dus ook in de drukke Randstad, zijn windstoten van 80 tot 100 km/uur mogelijk.

De piek van de wind wordt aan het einde van de ochtend verwacht, maar mocht de stormdepressie iets sneller bewegen dan krijgt de ochtendspits niet alleen met regen, maar ook met veel wind te maken.

De stormdepressie in beeld, morgenochtend bij de westkust
De stormdepressie in beeld, morgenochtend bij de westkust
Stormdepressie
De regen en wind hangen samen met een klein, maar zeer actief lagedrukgebiedje. Het komt vannacht vanaf de Britse Eilanden onze kant op en trekt morgenvroeg vlak langs onze westkust naar de zuidelijke Noordzee.

Tijdens het passeren van de depressie neemt de wind even fors toe. Aan het einde van de nacht is hij aan zee al krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. Voor het verkeer zijn echter de windstoten van groter belang: in Zeeland kunnen al snel vlagen tot 80 km/uur optreden. Later in de ochtend zijn ook in grote delen van Zuid- en Noord-Holland dergelijke windstoten mogelijk. Vlak aan zee trekt de wind verder aan, naar stormachtig of zelfs even tot stormkracht, 9 Bft. De windvlagen nemen ook toe, tot 100 km/uur.

Als de wind daadwerkelijk 9 Bft haalt, dan is deze zuidwesterstorm de tweede herfststorm van dit jaar. Vorige week maandag was ook al sprake van storm, toen bereikte de wind zelfs eventjes windkracht 10, zware storm, bij IJmuiden en op Vlieland. Zo heftig wordt het morgen waarschijnlijk niet.

Een kaartje met de regenhoeveelheden die normaal in de hele maand oktober vallen. (bron KNMI)
Een kaartje met de regenhoeveelheden die normaal in de hele maand oktober vallen. (bron KNMI)
Zondag eindelijk droog
Het onstuimige herfstweer neemt later op de dag ook snel af en het regengebied trekt naar het noordoosten weg. 's Middags komen er wel weer een paar buien van zee, maar vaak is het ook droog en er is ruimte voor de zon. Met een middagtemperatuur van 16 of 17 graden kan het vooral landinwaarts zelfs redelijk aangenaam zijn.

Lang blijft het niet droog. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend regent het opnieuw geruime tijd. Pas zaterdagmiddag trekt de regen weg en breekt het betere deel van het weekend aan.

Zondag blijft het waarschijnlijk overal droog. Bij geregeld zon en weinig wind kunnen we dan spreken van fraai najaarsweer. Warm wordt het niet, slechts 14 graden.

Oktober start zeer nat
Normaal valt er in oktober zo'n 60 mm regen in Midden-Limburg en is de regio Alkmaar het natst met gemiddeld 115 mm.

Na amper vier dagen hebben we zo'n beetje de helft van de normale regenhoeveelheid al te verwerken gekregen. De teller staat nu op 30 tot plaatselijk al meer dan 60 mm. Tot en met zaterdag komt daar nog zo'n 15 tot 30 mm bij.

Records zijn overigens nog ver weg. De natste oktobermaand beleefden 'we' in 1932. Toen viel er 193,4mm.

Handige links:
Regenradar
Regenradar op iPhone, Android, Windows
Alle verkeersinfo
Alle treininfo
File-info op iPhone
Trein-info op iPhone

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter