Thumbnail

Vroegste dag met sneeuwval


Geplaatst: 12 oktober 2012 - 13:56 uur  
Op 13 oktober 1975, zaterdag is dat 37 jaar geleden, viel er sneeuw in Nederland. In diverse regio's was zelfs sprake van een sneeuwdek van een paar centimeter.
Het bewijs: een witte laag op 13 oktober 1975.
Het bewijs: een witte laag op 13 oktober 1975.
De sneeuwval is bijzonder en staat in de klimaatboeken als vroegste sneeuwval van het naderende winterseizoen.

Nachtvorst komt begin oktober wel geregeld voor, dat hebben we de afgelopen dagen ook gehad, maar serieuze sneeuwval is echt een uitzondering.

De weerkaarten
De dagen voor 13 oktober 1975 had Nederland te maken met een noordoostelijke stroming. Koude lucht werd naar ons land geblazen waardoor de temperatuur op 1500m hoogte flink daalde. Op 12 oktober werd het op deze hoogte bijna -5 graden.Voor de weerkenner: de weerkaarten van 13 oktober.
Voor de weerkenner: de weerkaarten van 13 oktober.
De koude lucht op 1500m hoogte was vooral op 12 oktober goed herkenbaar in de kaarten.
De koude lucht op 1500m hoogte was vooral op 12 oktober goed herkenbaar in de kaarten.De kou was ook te merken aan de grond. In de nachten voorafgaande aan de sneeuwval vroor het op 10cm hoogte op uitgebreide schaal en ook op 1,5m (de normale waarneemhoogte) kwam het soms tot lichte vorst.

Het weerbericht in het Limburgs Dagblad van 13 oktober 1975
Het weerbericht in het Limburgs Dagblad van 13 oktober 1975
Op 12 en 13 oktober naderde vanuit het zuiden een depressie. Het lagedrukgebied zorgde voor wolken, neerslag en, heel belangrijk, een toenemende oostelijke wind. Hierdoor werd extra koude lucht vanuit het oosten aangevoerd. De atmosfeer werd kouder en de regen ging al snel over in sneeuw. De eerste sneeuw viel in Vaals al op zondagavond 12 oktober.

Totale verrassing
Vrijwel heel het land werd maandag in de ochtend verrast door enkele centimeters sneeuw en midden op de dag wezen de thermometers 2 à 3 graden aan. Uiteindelijk liep de temperatuur op naar 5 tot 7 graden en was de sneeuw weer snel verdwenen.

Het was overigens letterlijk 'verrast' want in de weersberichten werd met geen woord over de sneeuw gerept. Het idee was dat het hogedrukgebied sterk genoeg zou zijn om de neerslag ten zuiden van Nederland te houden. De 13e oktober zou met zon beginnen waarna later wat meer wolken vanuit het zuiden zou komen binnendrijven, dat alles bij maxima van 10 graden. In plaats daarvan was het glijden op de weg en sneeuwballen gooien.
Het nieuws in het Limburgs Dagblad van 14 oktober
Het nieuws in het Limburgs Dagblad van 14 oktober
Het nieuws in De Waarheid van
Het nieuws in De Waarheid van 's middags 13 oktober

Bijzonder
Sneeuw in oktober blijft zeldzaam. In De Bilt was sinds 1901 op negen dagen in oktober sprake van uitgebreide sneeuwval. Gemiddeld telt de maand 1 of 2 vorstdagen. Behalve aan zee waar het relatief warme zeewater de vorst tegengaat. Soms vriest het in oktober landinwaarts op 10 dagen.

Wil je weten wat de sneeuwkansen voor de komende 15 dagen zijn, kijk dan op winterplaza.nl. In de Alpen gaat de komende dagen al wel af en toe sneeuw vallen. Kijk voor je favoriete skidorp op onze skipagina's.

Bronnen: Weerplaza.nl, KNMI, Wetterzentrale, Limburgs Dagblad, De Waarheid

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter