Thumbnail

Weerplaza verbetert Regenradar


Geplaatst: 10 oktober 2012 - 13:02 uur  
Al enkele jaren kan iedereen die het wil de regen, buien en sneeuwval live volgen op de zogenaamde Regenradar. Weerplaza heeft de techniek achter de radarbeelden echter verder verbeterd.
De regenradar van Weerplaza: overzichtelijk en informatief
De regenradar van Weerplaza: overzichtelijk en informatief
Dankzij deze verbeteringen heeft de weersverwachting voor de komende uren een hogere kwaliteit gekregen.

Betere weersverwachting
In het algemeen is de weersverwachting voor de komende uren al van prima kwaliteit. Temperatuur en wind kunnen met grote zekerheid worden weergegeven. Voor de neerslag gold dat minder, met name in situaties met buien. Een weermodel weet immers niet exact waar de buien gaan vallen. Hierdoor krijgen veel regio's een 'natte' weersverwachting terwijl dat lang niet altijd terecht is.

Ook geeft het weermodel vaak aan dat de regenbuien bijvoorbeeld tussen 13 en 18 uur gaan vallen, terwijl er in werkelijkheid slechts een bui valt van 20 of 30 minuten. Er ontstaat daardoor onterecht het beeld dat de buien vijf uur achter elkaar gaan vallen, terwijl de meteoroloog weet dat het een prima middag wordt met slechts een enkele bui.

Weerplaza heeft op dit vlak een sterke verbeterslag gemaakt die sinds kort voor iedereen gratis beschikbaar is. Met behulp van de regenradar van Weerplaza.nl wordt geanalyseerd hoeveel buien er vallen, waar ze vallen en hoe lang ze duren. Deze gegevens worden gekoppeld aan de weersverwachting van de weermodellen. Nadat de meteoroloog de gegevens heeft bekeken ontstaat er een weersverwachting voor de korte termijn die per postcode zo exact mogelijk aangeeft wanneer er regen valt en hoe lang het zal duren.

Het weerbericht van Weerplaza wordt daardoor nauwkeuriger en kan nog beter gebruikt worden voor het plannen van een uitstapje.

De detailradar geeft de mogelijkheid in te zoomen tot op wijkniveau.
De detailradar geeft de mogelijkheid in te zoomen tot op wijkniveau.
Voorbeeld van de neerslagsom: fraai is de trekrichting van de buien te zien evenals hoeveel water ze hebben laten vallen.
Voorbeeld van de neerslagsom: fraai is de trekrichting van de buien te zien evenals hoeveel water ze hebben laten vallen.Veel nieuwe informatie
Op de nieuwe Regenradarpagina van Weerplaza is veel extra informatie te vinden. Natuurlijk zijn daar de bekende radarbeelden die laten zien waar er de afgelopen twee uur neerslag viel. Daarnaast is er een aparte kaart die onweer aangeeft. Daarbij wordt, uniek in Nederland, een onderscheid gemaakt tussen bliksems die van wolk naar wolk gaan (en dus ongevaarlijk zijn) en de daadwerkelijke blikseminslagen.

De sneeuwradar laat zien of de neerslag winters is of niet. Gaat het regenen, sneeuwen of misschien zelfs ijzelen? In de zomermaanden wordt deze radar vervangen door een live weergave van de kans op hagel.

Verder heeft Weerplaza de neerslagsom toegevoegd. Elk uur wordt aangegeven hoeveel millimeter er is gevallen in heel Nederland, met een precisie van 1 bij 1 km. Deze extra info is met name bij hoosbuien belangrijk want daardoor kunnen gemeentes en waterschappen op tijd maatregelen nemen om de extreme waterhoeveelheid af te voeren. De gedetailleerde radarkaart geeft immers veel meer info dan de enkele regenmeters die her en der staan.

De regenplanner: onmisbare bron van informatie bij wisselvallig weer.
De regenplanner: onmisbare bron van informatie bij wisselvallig weer.
Welke radarkaart ook gekozen wordt, bovenaan de pagina staat steeds de 'regenplanner'. Dit blokje geeft een samenvatting van alles wat op de grote radarkaarten zichtbaar is. In stappen van 5 minuten wordt weergegeven hoeveel neerslag er valt en hoe laat dat zal gebeuren. Bij zwaardere neerslag wordt ook het totaal aantal millimeters weergegeven voor de komende 2 uur. De informatie wordt aangevuld met de temperatuur voor de gevraagde stad, dorp of postcode.

Tot slot geeft de meteoroloog continu uitleg bij de radarbeelden. Hij geeft bijvoorbeeld aan dat bij de huidige weersituatie het slimmer is om de Motregenradar te bekijken in plaats van de gewone radar, of wat de gevolgen van de neerslag zijn voor de situatie op de weg.

Ook op je iPhone kun je de Weerplaza sneeuwradar en het onweer volgen.
Ook op je iPhone kun je de Weerplaza sneeuwradar en het onweer volgen.
De zeer uitgebreide info is alleen te vinden op http://www.weerplaza.nl/regenradar. In de diverse weerapps van Weerplaza wordt in de weersverwachting echter ook gebruik gemaakt van de nieuwe korte termijn verwachting.

In de Weerplaza app voor de iPhone kunnen naast de regenradar en de verbeterde weersverwachtingen bovendien de sneeuwradar en de actuele bliksemontladingen bekeken worden. De Weerplaza iPhone app is de enige app in Nederland die dit aanbiedt.

Installeer nu:
Weerplaza op je iPhone of iPad
Weerplaza op je Android toestel
Weerplaza op je Windows toestel

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter