Thumbnail

Zomer barst niet los, buien wel


Geplaatst: 4 juli 2012 - 13:05 uur  
Met 23 graden op de Wadden en 25 tot 27 graden in het binnenland is het vandaag prima zomerweer. De warmte is echter opnieuw geen blijvertje. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur alweer naar beneden.
Donderdag opnieuw donkere lucht en stevige buien
Donderdag opnieuw donkere lucht en stevige buien
Donderdag zware buien
Er lijkt deze weken een patroon, een zekere regelmaat, in het weer te zitten. Op donderdag 21 juni trokken zware regen- en onweersbuien over het land met code oranje als gevolg. Vorige week donderdag, de 28e, was de atmosfeer weer in staat om zware buien te vormen. Dat gebeurde in Nederland toen slechts op beperkte schaal, België en het noorden van Frankrijk hadden er meer last van.

Ook morgen, opnieuw dus donderdag, trekken forse buien over het land. Na de warmte van vandaag wordt het morgen opnieuw 23 tot 27 graden. Vanuit het zuiden en zuidoosten wordt de lucht echter vochtig en onstabiel zodat regen- en onweersbuien vanuit België en Duitsland naar Nederland trekken.

Er staat weinig wind en dus bewegen de buien langzaam. Niet alleen het onweer kan dus voor problemen zorgen, ook is plaatselijk veel neerslag mogelijk.
Zolang de zon schijnt, voelt het in juli bij weinig wind altijd warm aan
Zolang de zon schijnt, voelt het in juli bij weinig wind altijd warm aan

Warmte weer weg
Vrijdag volgen meer buien waarna minder warme lucht bezit neemt van Nederland en omgeving. Vrijdag is het 20 tot 23 graden, in het weekeinde liggen de maxima rond 21 graden.

Ook volgende week lijkt de warme lucht niet terug te keren. Er zijn geen aanwijzingen dat het weerpatroon grootschalig gaat wijzigen en dus blijven onstabiele en enigszins koele lucht naar Nederland stromen. De temperatuur ligt meestal in de buurt van de 20 graden (18 tot 21 graden), terwijl 20 tot 23 graden normaal is voor de eerste tien dagen van juli.

Lichtpuntjes zoals deze week waarbij er een enkele warme dag tussen zit, zijn in de modellen helaas ook niet te vinden. Zodra we ze wel zien, melden we het meteen.
De trend in de temperatuur is duidelijk naar beneden. Ook de kans op 20 graden of meer stort behoorlijk in.
De trend in de temperatuur is duidelijk naar beneden. Ook de kans op 20 graden of meer stort behoorlijk in.

Overigens kan 19 graden met geregeld zon en weinig wind ook heerlijk zijn. De zon is immers zeer krachtig, dus in de zon voelt het al snel warmer aan. Wat dat betreft, is het vooral belangrijk dat het niet te vaak regent en hard waait.

De komende week is er dagelijks kans op een bui, maar de droge perioden overheersen. Van slecht zomerweer is dus geen sprake en van wegregenen op de camping ook niet.

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter