Thumbnail

Zomerse periode


Geplaatst: 10 augustus 2012 - 13:20 uur  
Vorige week vielen er nog flinke hoosbuien, nu schijnt de zon en is het droog bij temperaturen tot 25 graden. Maar hoe lang blijft het nog dit zonnig, zomers warme weer? We werpen een blik vooruit.
Heftige buien
Totale hoeveelheid regen van 1 tot 10 augustus (bron KNMI)
Totale hoeveelheid regen van 1 tot 10 augustus (bron KNMI)
De zware regen- en onweersbuien waarmee augustus begon, hebben op enkele plaatsen al meer regenwater opgeleverd dan dat er normaal in de hele maand valt. Normaal valt er zo'n 65 tot 95 mm, met de meeste neerslag in Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland. In De Bilt is 73 mm normaal. Tussen 1 en 10 augustus viel er echter al 42 mm.

De natste plek in Nederland tot nu toe is de Noordoostpolder en de regio rond Steenwijk. Lokaal was sprake van noodweer dankzij zware buien die zeer veel regenwater achterlieten. Blokzijl meldde al 115 mm, andere KNMI-meetpunten zitten tussen de 80 en 100 mm. Terwijl de maand nog maar op eenderde is.

Buien weg, veel zon
Sinds donderdag zorgt een hogedrukgebied voor droog weer met vaak zon. Alleen zaterdag gooien wolkenvelden vanaf de Noorzee nogal roet in het weten. Het droge weer houdt ook maandag nog grotendeels stand. Er trekt dan wel een zwakke storing over Frankrijk en België tot over het zuiden van ons land. Dat gaat gepaard met meer bewolking, vooral wolkenvelden in de hogere luchtlagen, maar ook een aantal flinke stapelwolken.

Vooral woensdag wordt het zomers (25 graden) op uitgebreide schaal.
Vooral woensdag wordt het zomers (25 graden) op uitgebreide schaal.
In het zuidwesten zou maandag in de namiddag een enkele bui kunnen ontstaan. Het grootste deel van het land houdt echter nog droog weer. Dinsdag wordt de storing wat actiever, omdat het hogedrukgebied boven Scandinavië verder weg komt te liggen en iets in kracht afneemt. In de loop van de dag gaan er verspreid een aantal buien vallen in het zuiden en midden van het land. Een klap onweer is ook mogelijk. In de noordelijke provincies blijft het waarschijnlijk meest droog.

Ondanks meer wolken en een aantal buien, blijft de maximumtemperatuur behoorlijk hoog: het wordt 22 graden in de kuststrook en op de stranden en 24 tot 27 graden elders.

Woensdag: 's avonds mogelijk fikse buien?
Laat op woensdag neemt wel de onweerskans flink toe.
Laat op woensdag neemt wel de onweerskans flink toe.
Op woensdag is het eerst vrij zonnig, vooral in de noordelijke provincies. Overal loopt het kwik snel op, landinwaarts naar zomerse waarden van 25 tot 28 graden. 's Middags wordt het broeierig warm en in de namiddag en avond volgen waarschijnlijk enkele forse buien, ook met onweer.

Hoe zwaar de buien gaan uitpakken en waar ze vooral gaan vallen, is nu nog niet goed te zeggen. Houd de weerberichten in de komende dagen dus in de gaten.

Plaats een reactie via Facebook:
Twitter Weerplaza Twitter
Goedemorgen. Geleidelijk meer zon. In het zuiden eerst nog mistig en lokaal glad. Tmax, 4 tot 7 graden. https://t.co/lWHsKxUC1K
08:58
Volg Weerplaza op Twitter