Nieuws over de zware buien van vanavond

Deel artikel:   Aantal keer bekeken: 3.571
Bijgewerkt: 21 juni 2012 om 21:07
Weerplaza verwacht vanavond zware buien met onweer, hagel en windstoten. We houden u vandaag op de hoogte van de ontwikkelingen zodat u goed kunt anticiperen op de buien.

>Buien breiden snel uit langs de kust. Den Haag en Rotterdam hebben de volle laag al gehad, spoedig ook Amsterdam. In het oosten gaat het langzamer, daar zijn we bij Eindhoven en Maastricht.

Hoek van Holland zojuist een windstoten bijna 90 km/uur.

Twitter leeft weer.

Links de neerslag, rechts de locaties met bliksem
Links de neerslag, rechts de locaties met bliksem
20.00 uur:
De weersites kraken onder de grote drukte, maar we houden vol :). De radar ziet er indrukwekkend uit met de lijn van zware buien. Twitter heeft het inmiddels begeven. Schitterende plaatjes van dreigende wolken zijn onder andere te zien op weerwoord.

19.30 uur:
In de hoosbuien daalt het kwik naar 15 graden. Vlak voor de buien is het 21-22 graden. Volg de actuele metingen van de temperatuur en de windstoten via onze Actueel kaarten.

19.15 uur:
Meldingen uit Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren: Windstoten van rond 70 km/uur en bijna 20mm in korte tijd (20 liter water per vierkante meter). Verder veel ontladingen in de wolken en inslagen met de aarde.

NS heeft deel van de dienst regeling aangepast. Op www.ovplaza.nl worden alle wijzigingen direct verwerkt.
Spoorboekje

Dreigende lucht om 18.00 uur in Zuid-Limburg
Dreigende lucht om 18.00 uur in Zuid-Limburg
18.45 uur:
Onweer en hoosbuien hebben Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren bereikt. Buien breiden verder uit.

Voor iedereen die niet vreest maar juist hoopt op zeer zware buien: noodweer is altijd lokaal. 90-95% van de Nederlanders zal zeggen "Was dit alles?" en een klein deel zal zeggen "Het was erger dan ik had verwacht..."

18.00 uur:
Tussen 18.40 en 19.00 uur eerste onweer in Zeeland en Noord-Brabant. Meer buien volgen spoedig. Hou de regenradar dus in de gaten.

17.00 uur:
Extreem weer waarschuwing is uitgebreid met Utrecht. Eerste onweersbuien missen Zeeland net en trekken via de Noordzee noordwaarts. Eerste lijn met zware buien trekt nu via Frankrijk België binnen.

15.50 uur:
Herhaling van de reistips...

De pittige buien zullen het verkeer vanavond hinderen. De zwaarste buien trekken echter na de avondspits over de drukke knooppunten, dus hopelijk vallen de vertragingen mee. Kijk op www.verkeerplaza.nl voor de meest actuele verkeersinfo.

Ook de treinen kunnen last krijgen van de zware buien. Met name door de windstoten (takken of bomen op de rails) en door blikseminslag kan de spoorregeling ontregeld raken. Op www.OVplaza.nl kun je bijna live het spoorboekje in de gaten houden. Tik simpelweg je vertrekstation in. Zodra de NS aanpassingen doet, sturen zij dat ook meteen aan ons en verschijnen ze in het overzicht.

15.15 uur:
Extreem weer waarschuwing (code Oranje) geldt voor de zuidelijke provincies. Het ligt in de lijn der verwachting dat code Oranje zich uitbreidt naar Midden-Nederland. Echter, voor de noordelijke provincies moeten we de ontwikkelingen volgen. Mogelijk neemt de intensiteit van het onweer tegen die tijd iets af.

15.05 uur:
KNMI heeft besloten de waarschuwing op te hogen van code geel naar Oranje. De kans dat er 500 bliksemontladingen per 5 minuten zullen optreden in het buiengebied wordt nu op groter dan 60% geschat. Gezien de vele ontladingen in Frankrijk is daar wel iets voor te zeggen. Zoals gebruikelijk volgt Weerplaza met haar waarschuwingen de waarschuwingen van het KNMI, tenzij we het er echt niet mee eens zijn. Ik ga de waarschuwing dus ophogen naar Extreem weer.

14.50 uur:
Alles bekeken en beoordeeld. Het wachten is nu op het naderen van het koufront vanuit Frankrijk en het in de gaten houden van de ontwikkelen voor het front uit.

Op de regenradar zijn de eerste onweersbuien in Noord-Frankrijk zichtbaar. Ook de buien in België beginnen iets in activiteit toe te nemen.

14.45 uur:
De nieuwe weervideo...


13.50 uur:
De voorwaarschuwing is omgezet in een waarschuwing voor zware buien met onweer en windstoten.

Zware buien met onweer en windstoten
Vanmiddag is een lokale bui mogelijk. Aan het einde van de middag en begin van de avond worden de buien, het eerst in het zuidwesten, zwaarder. De buien trekken in de loop van de avond van zuidwest naar noord over het land. Hierbij zijn onweer, hagel en zware windstoten mogelijk van 80-100 km/uur. Plaatselijk kan in korte tijd veel neerslag vallen. Het hevige weer duurt 45 minuten tot 2 uur, in het zuiden nog iets langer. Na de buien draait de wind naar zuidwest en neemt tijdelijk fors toe; landinwaarts naar 5 tot 6 Bft, op het IJsselmeer naar 6 tot 7 Bft met windstoten tot 80 km/uur.

Meer info: Waarschuwingen Weerplaza

Dit plaatje combineert een satellietfoto samen met neerslag. Wit is bewolking, groen is regen en paars onweer
Dit plaatje combineert een satellietfoto samen met neerslag. Wit is bewolking, groen is regen en paars onweer
13.45 uur:
De laatste 45 minuten neemt het onweer behoorlijk toe in Frankrijk. Onweer komt voor op diverse losse buien, maar inmiddels ook aan de voorzijde van het koufront.

Volg de ontwikkeling van de afgelopen uren op het satelliet+neerslag

13.00 uur:
Het blijft zeer interessant, spannend en lastig tegelijk. Belangrijke voorwaarde voor zware buien is dat de temperatuur voldoende oploopt in het noorden van Frankrijk, België en Zuid-Nederland. Het moet 23 tot 26 graden worden in dit gebied om vanaf de grond voldoende energie aan de buien te geven. Om 13 uur lag de temperatuur redelijk op schema. Wolken beginnen echter de overhand te krijgen dus blijft de opwarming voldoende doorzetten?

De algemene weersverwachting en de waarschuwing van Weerplaza wordt nog niet aangepast. Wel zojuist overleg gehad met het KNMI over het verdere verloop. Nu staat code geel uit, code oranje (extreem weer) wordt mogelijk bij windstoten boven de 100 km/uur en bij zeer veel bliksemontladingen (500 ontladingen of meer per 5 minuten in een gebied van 50x50km, of in een lijn). Pas als de kans daarop op 60% wordt ingeschat, wordt code Oranje uitgegeven.


Het Weerplaza model berekent nu twee lijnen met buien.
Het Weerplaza model berekent nu twee lijnen met buien.
12.15 uur:
De nieuwe modelberekeningen stromen binnen. Grote lijnen in de verwachting blijven hetzelfde. Wel valt in de hoge resolutiemodellen op dat er voor het koufront mogelijk nog een extra buienlijn tot ontwikkeling komt. Gisteren gaf een enkel model dat ook al aan, maar in de berekeningen van vannacht was de extra buienlijn samengesmolten met het koufront. Gevolg hiervan is dat de eerste zware buien dan wat eerder het zuiden binnen kunnen drijven.

Ik studeer nog even verder op de kaarten en beslis dan of de verwachting aangepast wordt.

11.30 uur:
In de omgeving van Orleans, ten zuiden van Parijs, is zojuist de eerste onweersbui ontstaan. In Nederland verloopt alles volgens planning. Temperatuur op dit moment iets hoger dan modellen berekenden. Dat is 'gunstig' voor de vorming van buien. Warmste locaties in het zuiden en noordoosten, 20-21gr. Zie Actuele metingen

11.15 uur:
Enkele reistips...

De pittige buien zullen het verkeer vanavond hinderen. De zwaarste buien trekken echter waarschijnlijk na de avondspits over de drukke knooppunten, dus hopelijk vallen de vertragingen mee. Kijk op www.verkeerplaza.nl voor de meest actuele verkeersinfo.

Ook de treinen kunnen last krijgen van de zware buien. Met name door de windstoten (takken of bomen op de rails) en door blikseminslag kan de spoorregeling ontregeld raken. Op www.OVplaza.nl kun je bijna live het spoorboekje in de gaten houden. Tik simpelweg je vertrekstation in. Zodra de NS aanpassingen doet, sturen zij dat ook meteen aan ons en verschijnen ze in het overzicht.

10.30 uur:
Eerste druppels in Zeeuws-Vlaanderen. Dit neerslaggebiedje, uitstrekkend tot Midden-België, lost voor een deel op, maar kan later vanmiddag weer opleven.

Onweersbuien
Onweersbuien
10.00 uur:
Bekijk zelf de verwachte neerslag van uur tot uur. Weerplaza weermodel en kies Neerslag per 1u

09.00 uur:
Modellen bestudeerd. Grote lijnen staan nog recht overeind. Wel komt de nadruk waarschijnlijk meer op het koufront te liggen in plaats van een zone vlak voor het koufront. Direct gevolg is dat de zwaarste buien dus iets later zullen komen.

In het kort de verwachting:
Ochtend:
In Zeeland misschien een spatje regen. Verder rustig, droog, geregeld zon en snel opwarmend.

Middag:
Temperatuur blijft oplopen, bereikt maximale waarde pas aan het einde van de middag of vroeg in de avond. 22 tot lokaal 26 graden. Warmte geeft genoeg energie om vanmiddag al een enkele losse (onweers)bui te laten ontstaan. Grootste kans daarop in de zuidelijke provincies.

In Noord-Frankrijk en zuiden van België komen de zware buien tot ontwikkeling. Buiengebied trekt noordwaarts.

Fraaie rolwolken kunnen zichtbaar zijn vlak voor de buien losbarsten
Fraaie rolwolken kunnen zichtbaar zijn vlak voor de buien losbarsten
Deze foto
Deze foto's zijn van de zware buien van afgelopen maandag


Avond:
Koufront met enige tijd aanhoudende regen (ca 2 uur) trekt noordwaarts. Regengebied bestaat uit felle buien met zwaar onweer, hagel en ook zijn windstoten mogelijk tot 100 km/uur. De windstoten treden vooral op vlak voordat de buien losbarsten.

Zodra het koufront gepasseerd is, draait de wind naar zuidwest en neemt flink toe. Boven land 5-6 Bft met windstoten tot 70 km/uur. Aan zee 6-7 Bft met windstoten tot 80 km/uur.

Nacht:
Het koufront met de stevige buien verlaat via het noorden ons land. Lokaal valt er nog een buitje, met name aan zee. De wind blijft vooral aan zee stevig waaien met 6 tot 7 Bft.

Neerslag volgens het Weerplaza model om 22 uur vanavond
Neerslag volgens het Weerplaza model om 22 uur vanavond
07.20 uur:
Voorwaarschuwing uitgegeven voor de zware buien vanavond. Complete waarschuwingstekst

07.00 uur:
Een uitgebreide beschouwing op wat er vandaag gaat gebeuren, hebben we gisteren al geschreven. Lees het verhaal om op de hoogte te zijn van wat er te gebeuren staat: Forse buien donderdag

Volg de berichtgeving op de voet:
- Twitter
- Regenradar
Het laatste weerbericht ook onderweg bij de hand hebben:
iPhone // Android // overige mobieltjesPlaats een reactie via Facebook:Terug naar Weer in het nieuws.


Buienradar
Satelliet