Extreem lagedrukgebied

Deel artikel:   Aantal keer bekeken: 997
Bijgewerkt: 4 mei 2010 om 13:47
Er gebeurt heel veel bijzonders op de Europese weerkaarten. Veel wind, veel regen, sneeuw en lage temperaturen. En dat allemaal begin mei.

Het lagedrukgebied en de wolkenmassa
Het lagedrukgebied en de wolkenmassa
Veroorzaker van al het slechte weer is een zeer actieve depressie. Het lagedrukgebied ligt nu boven de Middellandse Zee tussen Spanje en Italië. Op de satellietfoto is de krul van de depressie zeer goed zichtbaar. Ook het zeer dikke pakket aan bewolking valt op. Uit de wolken valt vaak zware regen.

Gisteren lag de depressie boven het noordoosten van Spanje. In Noord-Spanje viel er veel sneeuw en op de Balearen regende het zeer hard. Onder andere op Mallorca kwam het tot wateroverlast. Ook voor vandaag staan er waarschuwingen uit voor Spanje voor zware regenval en kans op sneeuw.


De depressie op de weerkaart, met veel wind rondom de kern
De depressie op de weerkaart, met veel wind rondom de kern
Sneeuwval in Noord-Spanje gisteren
Sneeuwval in Noord-Spanje gisteren


Wateroverlast op Mallorca
Wateroverlast op Mallorca
Het kwam met bakken uit de hemel
Het kwam met bakken uit de hemel


Regenval dinsdagmiddag
Regenval dinsdagmiddag
Het lagedrukgebied trekt richting Italië en de neerslag breidt zich uit over grote delen van Frankrijk, Italië en de Alpen. Vooral in het zuidoosten van Frankrijk en noordwesten van Italië kan erg veel regen vallen. Doordat Frankrijk zich aan de noordwestzijde van de depressie bevindt (dat is de koude zijde) kan het daar ook nog eens gaan sneeuwen. Al met al moeten Frankrijk en Italië rekening houden met behoorlijke overlast in delen van deze landen.

Voor Nederland wordt het vooral spannend wat daarna gaat gebeuren. De weermodellen zijn het wat dat betreft nog niet met elkaar eens. Het ECMWF-model (een weermodel dat betaald is door de Europese landen) laat de regen langzaam noordwaarts trekken, maar de neerslag haalt donderdag Nederland net niet. De regen komt ongeveer op de lijn Luxemburg-Hamburg tot stilstand. In de regen wordt het zeer koud met temperaturen van een graad of 4.

Het neerslaggebied donderdag
Het neerslaggebied donderdag
Een ander weermodel, het GFS (het weermodel uit de Verenigde Staten), laat de neerslag wel Nederland bereiken. Donderdag laat in de ochtend bereiken de eerste druppels Limburg. Later op de dag breidt de neerslag zich over een groot deel van het land uit. De wind waait op dat moment uit het noordoosten en voert nog steeds koude lucht aan. Het Amerikaanse weermodel 'denkt' daarom dat de neerslag verandert van regen naar sneeuw en berekent zomaar een paar centimeter sneeuw voor delen van Nederland!

Voorlopig gaan we er nog even vanuit dat het zover niet gaat komen, maar uiteraard blijven we de ontwikkelingen nauwgezet volgen. U weet in ieder geval dat de handschoenen nog maar even niet opgeruimd moeten worden...

Het weermodel verwacht sneeuw!
Het weermodel verwacht sneeuw!En hierbij de eerste foto's van het noodweer in Zuid-Frankrijk. Ook daar dus erg veel regen, en ook sneeuw.

Veel sneeuw op het Centraal Massief (1350m)
Veel sneeuw op het Centraal Massief (1350m)
Meer sneeuw in Frankrijk
Meer sneeuw in FrankrijkPlaats een reactie via Facebook:Terug naar Weer in het nieuws.


Buienradar
Satelliet