In tijden van droogte sterrenregen te zien

Orioniden meteorenzwerm

Van onze weervrouw

Diana Woei
Diana Woei 19 oktober 2018 06:57 uur
Laatste update: 19 oktober 2018 10:44 uur
Een van de uitbundigste vallende sterrenregens is dezer dagen aan de nachtelijke hemel te zien, de Orioniden. Op maandag 22 oktober bereikt de meteorenzwerm zijn maximum.

Komend weekend vaak heldere nachten

De vallende sterrenregen wordt veroorzaakt doordat de aarde in zijn baan om de zon het gruis van de komeet Halley passeert. Wanneer deze deeltjes van de komeet door de dampkring van de aarde vallen, verbranden ze waarna ze oplichten en er "een vallende ster" te zien is.

De meteorenzwerm is maximaal op maandag 22 oktober. Tijdens de meteorenregen zijn er dan onder ideale omstandigheden ongeveer 20 tot 25 meteoren per uur te zien. Door de volle maan is het spectakel minder goed zichtbaar. Desondanks is op een donkere plek, weg van straatlantaarns, een van de grootste sterrenshows van het jaar te zien, als het weer het toelaat. De maan gaat om 05:12 uur onder en daarna stoort deze lichtbol natuurlijk niet meer. In onze omgeving is de weersverwachting voor maandag minder gunstig.

Maar ook ongeveer vijf dagen rond het maximum van de meteorenregen zijn er vallende sterren aan de hemel waar te nemen. Dus grijp dit weekend je kans want het is vaak vrij helder in de nachtelijke uren. Er zijn weliswaar minder vallende sterren waarneembaar maar toch nog ongeveer 9 per uur te verwachten. 

Wat moet ik doen om vallende sterren te zien?

Sterrenbeeld Orion, foto Jan Geenen

Een belangrijke factor is het weer, helder weer is ideaal. Bekijk de weerverwachting rond het maximum van maandag 22 oktober zijn de weersomstandigheden in ons land nogal wisselend. De vallende sterren zijn met het blote oog te zien.

Meer tips: Kleed je wel warm aan, want de nachten zijn komend weekend koud. Neem voor het comfort een strandstoel mee. Kies een goede plek uit, het liefst op het platteland weg van het stadslicht en straatlantaarns.Laat je ogen ongeveer 15 minuten aan het donker wennen.

Als de maan ondergaat zijn de condities het meest optimaal. Ook is het handig te weten in welke richting je moet kijken. De meteoren van de Orioniden komen uit een punt aan de hemel. Kijk komend weekend in zuidelijke richting ongeveer 54° boven de horizon uit.

Meest ideaal: Herfstvakantie in Frankrijk of Centraal Europa

De meest gunstige omstandigheden om de sterrenregen te zien vinden plaats in Frankrijk tot aan centraal Europa (Midden en Zuid-Duitsland en de Alpenlanden) en de westkust van Italie. Mocht je daar herfstvakantie vieren, zet dan de wekker om dit mooie spektakel aan de nachtelijke hemel of in de prille ochtend te kunnen aanschouwen. De weersverwachting ziet er voor deze gebieden de komende dagen goed uit. 

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen