Modelbespreking: komende 48 uur onweerskansen!

Wouter van Bernebeek
Geschreven door: Wouter van Bernebeek
Vandaag 10:30 uur Update: Vandaag 10:54 uur
De komende dagen staan veelvuldig buienkansen op het programma! Meest felle buien waarschijnlijk zondagmiddag en -avond, maar er is nog veel onzeker.

Tropische warmte wordt verdreven

Warme en vochtige lucht wordt spoedig uit Nederland verdreven. Zaterdagmiddag is het maximaal 31 graden landinwaarts met een hoge luchtvochtigheid (dauwpunt rond 20 graden), waardoor het nogal broeierig aanvoelt. Onweer wordt eerst nog nauwelijks verwacht omdat Nederland zich in een gebied bevindt met de rechteruitgang van de jet; daardoor wordt buienvorming gedrukt ipv gestimuleerd. Vanavond verdwijnt deze invloed langzaamaan en ontwikkelen zich boven het midden en zuiden wel buien. De parameters liggen dan op circa 700 J/kg CAPE met 10-15 knopen windschering, waarmee het buientype meestal single cell zal zijn. Hiervan spreken we wanneer buien zich traag voortbewegen en veel neerslag binnen korte tijd achterlaten, mogelijk heel lokaal met wateroverlast tot gevolg.

De weerkaart hieronder toont de verwachte neerslagsimulatie voor vanavond, waar de potentiële buien duidelijk te zien zijn. De uren hierna doven ze overigens weer langzaam uit.

Verwachte buiensituatie voor vanavond rond 20 uur 

Zondag mogelijk actieve buien

Morgen is de eerdergenoemde 'rechteruitgang' van de straalstroom helemaal verdwenen. Een omslag naar koelere lucht gaat zondagmiddag en/of zondagavond gepaard met enkele onweersbuien verspreid over de Benelux en het noordoosten van Frankrijk. CAPE ligt met name in de oostelijke helft van Nederland dan tussen 1000 en 2000 J/kg met aanvankelijk weinig windschering, veelal rond 20 knopen. Convectietype is het eerste deel van de dag zodoende nog single cell of multicell. Pas later zondag namiddag en tijdens de avond nadert vanuit het westen een zwakke low level jet, de forcering neemt toe onder invloed van een koufront en dan zien we een portie met serieuze dynamiek over het CAPE-gebied schuiven. In hoeverre dit benut kan worden is nog onzeker, maar vrij goed ontwikkelde multicellen moeten zeker tot de mogelijkheden behoren langs de oostgrens. Wanneer deze situatie 'perfect' getimed wordt, zijn zelfs één of twee supercellen niet helemaal ondenkbaar. Dit laatste lijkt op basis van de laatste ontwikkelingen echter vooral bestemd voor delen van Duitsland en Frankrijk.

Om zover te komen moet de eerste vore (doortocht zondag tussen 10 en 15u) namelijk zo min mogelijk activiteit bevatten, omdat daarlangs de hoeveelheid schering nog beperkt is. De tweede vore (doortocht grofweg 16-21u) zou dan alle aanwezige onstabiliteit voor zichzelf hebben in combinatie met liefst 30 tot 35 knopen effectieve windschering, zeer lokaal nog wat hoger. Dit lijkt niet echt het geval. Vooral in het oosten is nog wel kans op noemenswaardige randverschijnselen tijdens buien, waaronder hoge bliksemactiviteit en zware neerslag. Zeer plaatselijk kan 20-40 mm regen vallen. Verder komen sommige weermodellen af en toe met windstoten van 60-75 km per uur, zoals Harmonie. Vooral de timingskwestie bepaalt hoe deze buiensituatie zich uiteindelijk voltrekt. Het kan dus ook zomaar gebeuren dat opwarming zondag overdag tegenvalt en het onweer daardoor in z'n geheel niet veel voorstelt.

Verwachte buiensituatie voor zondag namiddag rond 18 uur

Progtemp (dwarsdoorsnede van de atmosfeer) volgens weermodel Harmonie, voor zondag namiddag

Zwaartepunt van eventuele buien wordt dus boven de oostelijke helft verwacht, zoals we dat al vaker hebben gezien dit jaar. Het westen en noorden lijkt op basis van de huidige berekeningen niet veel te krijgen, al kan een kleine verschuiving natuurlijk voor verrassingen zorgen. Extreme verschijnselen zoals grote hagelstenen of downbursts (valwinden) lijken bij deze setup niet echt aan de orde.

Nieuwe week aanhoudende buienkansen

Ook komende week blijft het onstabiel zomerweer met vrijwel dagelijks (soms flinke) buien, al wordt de dynamiek wel steeds minder. Vanaf woensdag/donderdag haal je nog waarden van 5-15 knopen windschering met maximaal 700-1000 J/kg aan CAPE, waarmee we meestal spreken over single cell-buien. Neerslagsommen nemen dan verder toe, terwijl het 'uiterlijk' van buien er niet beter op zal worden. Grootste aandachtspunt verplaatst zich dan echt naar de hoeveelheden regen. Zeker in geval van een langgerekte buienstraat kan op sommige plekken geaccumuleerd wel 30-50 mm regen op een enkele dag vallen en lokaal meer. Totale sommen tot en met het weekend van 26/27 juli kunnen zeer lokaal zomaar rondom 100 mm uitkomen in het westen en noorden van Nederland. Tussendoor is er verder ook zon en de middagtemperatuur zakt weg naar een graad of 20-22. Daarmee is het dan een tijdje koel zomerweer.

Temperatuurpluim voor de komende 14 dagen

Foto omslag: Bart van Wijk (Nijmegen, 2024)

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen