Thumbnail

Hitte, maar wordt het recordwarm?


Geplaatst: 17 augustus 2012 - 09:37 uur  
Dat het dit weekend zeer warm wordt, weten we inmiddels wel. Maar gaan we records breken? En hoe wordt de hitte verdreven?
De hoogste temperatuur per KNMI meetpunt, inclusief Warnsveld
De hoogste temperatuur per KNMI meetpunt, inclusief Warnsveld
Warnsveld is recordhouder
De warmste dag in Nederland beleefden we op 23 augustus 1944. In Warnsveld, een dorpje oost van Zutphen, werd toen 38,6 graden gemeten. Dat is tot op heden de hoogste temperatuur die in Nederland gemeten is.

In De Bilt werd het die dag 34,7 graden, in Maastricht 38,0 graden en in Groningen 36,8. Vlissingen kwam op 26 graden uit, Den Helder op 32 graden.

Veel (huidige) meetpunten van het KNMI bestonden in 1944 nog niet. In de jaren '50 werd het netwerk uitgebreid en daarna kwamen er nog veel meetpunten bij in de jaren '90. Kijken we dus naar de records per meetpunt, dan moeten we wel in gedachte houden dat lang niet elk meetpunt al sinds 1901 zijn temperaturen doorgeeft.

Hitte-records
Elk meetpunt in Nederland, ook die pas bestaan sinds de jaren '90, heeft zijn record boven de 30 graden liggen. In een groot deel van het land liggen de records rond of boven de 35 graden.

Kijkende naar het kaartje met de records zijn de locaties met de allerhoogste waarden ook de locaties met de langste meetreeks. Daar is de kans op een hoog maximum immers groter.

Verkoeling zoeken op het water onder een strak blauwe lucht
Verkoeling zoeken op het water onder een strak blauwe lucht
Willen we een inschatting maken van wat de records zo'n beetje zijn als alle meetpunten sinds 1901 hun gegevens zouden leveren dan komen we uit op de volgende verdeling:
Zuid- en Oost-Nederland: 37 tot 38,6 graden
Westkust (duinen): 34 tot 36 graden
Gebied rondom IJsselmeer: 34-36 graden
Waddeneilanden: 30-32 graden

Nieuwe records?
Dit weekend wordt het behoorlijk warm. Vanuit Spanje en Frankrijk stroomt zeer warme lucht naar Nederland. In combinatie met veel zonneschijn en slechts een zwak zuidelijk briesje zal de temperatuur oplopen tot grote hoogte.

In vrijwel het hele land gaat de 30 graden gehaald worden, zowel zaterdag als zondag. Een uitzondering vormen mogelijk de Waddeneilanden. Zaterdag verwachten we een hoogste waarde van 34 graden in delen van Limburg. Zondag kan het nog één of twee graden warmer worden lijkt het.

Met 29 tot 35 of 36 graden blijven we echter enkele graden verwijderd van de allerwarmste dagen ooit in Nederland. Dagrecords zijn wel waarschijnlijk. Die liggen meestal tussen 28 en 32 graden. Een dagrecord heeft echter niet zo veel waarde. Een maandrecord geeft veel beter aan dat de hitte extreem is. De huidige verwachting is echter dat de maandrecords niet verbroken gaan worden.

Het strand zal dit weekend heel wat drukker zijn dan op deze foto.
Het strand zal dit weekend heel wat drukker zijn dan op deze foto.
Wanneer is de hitte weg?
Zondag in de loop van de dag gaat de wind aan zee draaien. In plaats van zuidoost wordt de wind west. Op de stranden gaat de temperatuur dan naar beneden, maar het blijft warm genoeg om er te blijven.

Wat wel een probleem kan worden zijn wolken en enkele buien. In de loop van de middag bereiken die de westkust en trekken dan via Noord-Holland naar de westelijke Wadden. Zodra deze wolken en buien er zijn, is het aangename strandweer voorbij. Hoe laat ze komen is echter nog de vraag. Ze kunnen ook pas in de avond komen.

Maandag wordt de lucht overal vochtiger en kan er op meer plaatsen een bui ontstaan. De meest extreme hitte is dan voorbij maar in het zuidoosten wordt nog wel de 30 graden gehaald. Texel komt op 23 graden uit, daar is de daling van de temperatuur het sterkst.

Zeker tot woensdag blijft het zomers. Zonnige perioden en wolken bepalen het weerbeeld met soms een bui. De temperatuur komt tussen 23 en 27 graden te liggen, heerlijke zomerse waarden.

Regionale hittegolf
Als deze verwachting voor ZO-Nld uitkomt dan is er dinsdag sprake van een hittegolf.
Als deze verwachting voor ZO-Nld uitkomt dan is er dinsdag sprake van een hittegolf.
Van een landelijke hittegolf is sprake als meetpunt De Bilt voldoet aan de criteria van een hittegolf. Die zijn: minimaal vijf dagen achter elkaar een maximum van 25 graden en daarvan op minstens drie dagen een maximum van minimaal 30 graden.

In De Bilt gaat dat niet lukken, maar op enkele andere plaatsen wel. Afgelopen woensdag werd het in Noord-Brabant en Limburg bijna overal meer dan 30 graden. Ook morgen en zondag wordt het daar tropisch. Enige probleem is dat het gisteren niet overal 25 graden werd. Dat lukte echter wel op de meetpunten Volkel en Ell, oftewel het oosten van Brabant en midden van Limburg. Zondag is het op deze meetpunten officieel een hittegolf.

Aangezien het maandag in het zuidoosten ook nog 30 graden kan worden, kunnen meer locaties in die regio gaan voldoen aan de eisen. Waar in Ell de hittegolf afgelopen maandag al begon, zal die in Maastricht en de andere steden vanaf vandaag beginnen. Pas dinsdag, na 5 dagen, is daar officieel sprake van een hittegolf.

Plaats een reactie via Facebook: