30 daagse: hogedrukopbouw boven Noord-Europa

Alfred Snoek
Geschreven door: Alfred Snoek
Vandaag 08:29 uur Update: Vandaag 14:18 uur
De luchtdruk boven het noorden van Europa gaat stijgen. Wordt daarmee de zomer in het zadel geholpen of zitten er nog addertjes onder het gras?

Zomerdip

Een week geleden was het nog uitzonderlijk warm in ons land met temperaturen die op woensdag 2 juli in het zuiden van Limburg wisten op te lopen tot 39 graden. In de loop van de dag trokken buien over het land. Rond Winterswijk was zelfs even sprake van noodweer met veel regen, wind en hagel. Deze buien verdreven de hitte snel uit ons land en inmiddels is het zelfs ronduit koel en wisselvallig.

Zondag viel in een groot deel van het land langdurig regen. Ondanks maximumtemperatuur nog wel op 19 of 20 graden uitkwam, was het tijdens de meest intensieve regen vaak niet veel warmer dan een graad of 16. Het verschil met een aantal dagen ervoor kon wat dat betreft niet groter en ook nu is van zomerweer geen sprake. Een noordwestenwind voert koele en onstabiele lucht aan. Af en toe breekt de zon door, maar er komen ook buien voor. De nieuwe werkweek begon in het noorden van het land zelfs met een code geel voor intensieve regen. Ondanks dat de buiigheid wel afneemt, blijft het deze maandag en ook dinsdag nog wisselvallig. De temperatuur blijft daarbij steken op 18 of 19 graden terwijl 22 of 23 graden normaal is in deze tijd van het jaar.

De temperatuur ligt deze week vooral in Centraal-Europa duidelijk op een te laag niveau voor de eerste helft van juli. Warm is het vooral in het noordwesten van Europa.

Opbouw van hogedruk

Toch zien we deze week al herstel. Het Azorenhoog gaat weer een meer prominente rol spelen. Een uitloper van dit standvastige hogedrukcentra schuift richting de Britse Eilanden en zorgt ervoor dat oceaanstoringen op afstand blijven. Wel blijft de wind nog uit noordelijke richtingen waaien waardoor zomerse hitte ons land voorlopig niet kan bereiken. Met minder wind en meer zon zal de temperatuur wel uit het dal komen. Terwijl het later deze week in de kustgebieden 20 of 21 graden wordt, stijgt het kwik landinwaarts naar 23 tot 25 graden.

Tussen 14 en 21 juli valt in ons deel van Europa minder regen dan gebruikelijk. Natter is het vooral in het oosten van Europa door de aanwezigheid van een zogenaamde koudeput.

Koudeput

Terwijl de barometer boven het noordwesten van Europa een stijging laat zien, vormt zich boven het midden van Europa juist een zogenaamde koudeput. Dit is een lagedrukgebied dat vooral op hoogte goed is terug te vinden. Omdat dit systeem de komende dagen bijna stil blijft liggen, is het in landen als Polen, Slowakije en Tsjechië ronduit wisselvallig (en koel) met talrijke buien. In het Oostenrijkse Alpen zakt de sneeuwvalgrens zelfs naar bijzonder lage waarden voor juli. Meer daarover kun je hier lezen.

Hogedruk is een blijvertje

Terwijl de koudeput boven het centrale deel van Europa na een paar dagen wel weer is opgevuld en daarmee snel van de kaarten zal verdwijnen, is volgens de meest actuele berekening van het ECMWF het hogedrukgebied boven het noorden van Europa een blijvertje. Met een wind die vaak uit oostelijke richting komt, zal tussen 14 en 28 juli bij ons de temperatuur vaak boven normaal uitkomen. Daarbij valt er ook minder regen dan gebruikelijk. Prima vooruitzichten dus voor de vakantiegangers in eigen land.

Tussen 21 en 28 juli voorziet het ECMWF weermodel een positieve afwijking van de luchtdruk boven het noorden van Europa. Hierdoor zal bij ons de wind vaker uit het oosten waaien waardoor we vaak te maken hebben met aangenaam zomerweer.

Verandering

Een eerste verandering zien we geleidelijk optreden richting het einde van de maand. Tussen 28 juli en 4 augustus is de positieve afwijking van hogedruk boven Scandinavië niet meer te zien in de ultra lange termijnverwachtingen. Boven het Europese continent is zelfs een signaal zichtbaar voor een lichte afwijking in de min. Mogelijk komt dan boven het warme continent af en toe een onweerscomplex tot ontwikkeling. Ook wij kunnen daar dan af en toe (een schampschot) van mee krijgen.

Tussen 28 juli en 4 augustus is de luchtdrukafwijking licht negatief boven grote delen van het Europese continent.

Foto voorzijde: Hans van Loenen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen