30-daagse: waar blijft de regen?

Berend van Straaten
Geschreven door: Berend van Straaten
Vandaag 10:19 uur Update: Vandaag 14:26 uur
We zitten inmiddels in een langdurige droge periode. Komt er deze maand nog regen aan of moeten we wachten tot de eerste maand van de meteorologische zomer?

Onder invloed van standvastige hogedrukgebieden is het al geruime tijd droog in ons land. Dat zorgt weliswaar voor zeer fraai lenteweer, maar we merken het ook aan de steeds droger wordende natuur. Daarnaast hebben we te maken met een oostelijke stroming, waarmee droge en warme continentale lucht wordt aangevoerd. Afgelopen zondag noteerden we op meerdere plekken in het land zelfs zomerse waarden van 25 graden of hoger.

Deze week levert de temperatuur geleidelijk wat in als gevolg van een draaiende wind. Vanaf woensdag komt de wind uit noordelijke richtingen wat in de pluim hieronder goed te zien is. Hierdoor wordt iets koelere lucht aangevoerd, al is de aangevoerde lucht zeker niet koud. In het binnenland blijft het met maxima van ruim boven de 20 graden nog altijd warm. In het noorden merken we de afkoeling wel wat meer: op de Waddeneilanden blijft de temperatuur steken rond 14 graden en in bijvoorbeeld Groningen wordt het zo’n 17 graden.

De windrichtingpluim voor de komende twee weken voor het midden van het land. Bron: ECMWF

Aanhoudend vrij warm

Als we naar de temperatuurafwijking kijken voor de periode van 19 - 26 mei zien we een duidelijke tweedeling in Europa. Lagere temperaturen dan gebruikelijk zijn bestemd voor het (zuid)oosten van Europa, de Balkanlanden en het noorden van Scandinavië. Voor West-Europa, inclusief ons land, overheersen de rode kleuren op de kaart duidelijk. Dat betekent dat we kunnen rekenen op temperaturen die net iets hoger uitvallen dan gebruikelijk. De normale waarden voor de derde decade van mei liggen tussen de 17 en 20 graden. Het is dus zeer aannemelijk dat het warme weer zich na volgende week gewoon voortzet in onze regio.

Temperatuurafwijking voor de week van 19-26 mei: hogere temperautren (rood) in onze regio. Bron: ECMWF

Wederom geen neerslag

Wat betreft de neerslagkansen zet de lijn die we al langere tijd zien zich waarschijnlijk voort: het droge lenteweer. Voor de periode van 19 tot 26 mei overheersen de roze kleuren op de kaarten in grote delen van Europa. De signalen zijn wel iets minder overtuigend dan voorheen, maar het lijkt er nog steeds op dat hogedrukinvloeden dominant zullen zijn. Dat betekent grotendeels droog weer in onze omgeving. Met temperaturen die dus hoger uitvallen dan gebruikelijk levert dit ongetwijfeld weer heerlijk lenteweer op van tijd tot tijd. 

Luchtdrukafwijking voor de periode van 19-26 mei: meer hogedrukinvloed (roze) in onze regio. Bron: ECMWF

Droogte neemt toe

De komende twee weken lijkt er opnieuw vrijwel geen neerslag op het programma te staan, waardoor het neerslagtekort verder zal oplopen. We behoren inmiddels al tot de 5% droogste jaren sinds het begin van de metingen en we zitten nu zelfs op gelijke hoogte met het recordjaar 1976. Toch zijn er ook jaren geweest, zoals 2022, waarin het rond deze tijd nog iets droger was dan nu. Bovendien betekent een droog en warm voorjaar niet automatisch dat we ook een droge zomer tegemoet gaan. Het weer kan snel omslaan en dan kan het neerslagtekort ook weer razendsnel teruglopen. 

Eindelijk neerslag op komst?

Richting de maandwisseling lijkt er dan toch een mogelijke weersomslag aan te komen. De kans op een westelijke tot zuidwestelijke stroming neemt dan toe. De drukafwijking hieronder laat zien dat lagedrukinvloeden rond de maandwisseling dominant zijn in onze regio en boven de Britse Eilanden. Dit wijst op een mogelijk wisselvallig weertype, met buien of neerslaggebieden die vanaf de Atlantische Oceaan worden aangevoerd.

Luchtdrukafwijking voor de periode van 26 mei - 6 juni meer lagedrukinvloed (bauw) in onze regio. Bron: ECMWF

Voor dezelfde periode tonen de weerkaarten een positieve temperatuurafwijking. We zitten dan inmiddels in het begin van juni en dat betekent dat temperaturen van ruim 20 graden gebruikelijk zijn. Als we de kaarten mogen geloven kunnen we zo nu en dan zeker rekenen op zomerse temperaturen van boven de 25 graden. Met een eventuele zuidwestelijke stroming kan dit bovendien gepaard gaan met enkele stevige regen- of onweersbuien. Een dynamisch weerbeeld als dit hebben we al geruime tijd niet meer gezien in ons land, maar rond de maandwisseling zou daar zomaar verandering in kunnen komen.

Temperatuurafwijking voor de week van 26 mei - 6 juni: wederom hogere temperaturen (rood) in onze regio. Bron: ECMWF

Hoofdfoto: Ben Saanen

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen