Modelbespreking: blijft het nog lang onstabiel?

Berend van Straaten
Geschreven door: Berend van Straaten
Vandaag 13:30 uur Update: Vandaag 13:33 uur
We zitten inmiddels in een zomerdipje met regelmatig stevige buien die overtrekken. Wordt het snel droger, of zet het wisselvallige weertype door?

Het is momenteel vrij wisselvallig in ons land. Dat is te wijten aan meerdere lagedrukgebieden die worden aangevoerd. Deze dinsdag ligt een actief lagedrukgebied met zijn kern boven de Oostzee. In delen van Polen, Noord-Duitsland en Denemarken zorgt dit voor extreme hoeveelheden regen die lokaal kunnen oplopen tot ruim boven de 100 millimeter. In Denemarken is hiervoor zelfs een code rood van kracht. 

Ook in ons land trokken afgelopen nacht  en vanochtend stevige buien over. Deze buien waren eveneens verbonden aan hetzelfde lagedrukgebied. In combinatie met koudere lucht op grotere hoogte heeft dit geleid tot buien die afgelopen nacht en vanochtend zeer intensief waren. Zo viel er in het Groningse Bedum maar liefst 55 millimeter regen (ruim meer dan een halve maandsom voor juli). Lokaal heeft dit voor wateroverlast gezorgd. Ook gisteren overdag ontstonden boven ons land stevige regen- en onweersbuien. Dit leverde fraaie wolkenstructuren op zoals hieronder goed te zien is. 

Fraaie bovenluchten

Opnieuw stevige buien mogelijk

Woensdag begint op de meeste plaatsen droog met een mix van wolkenvelden en soms wat zon. In de loop van de ochtend neemt de bewolking in het zuiden toe en vanaf woensdagmiddag moeten we weer rekening houden met enkele stevige buien die gaan ontstaan. Verreweg de meeste buien ontstaan ten zuiden van de grote riveren. Verder naar het noorden blijft het vaker droog. Tijdens een bui ligt de temperatuur tussen de 15 en 18 graden. Als het even droog is en de zon doorbeekt loopt het kwik snel op naar waarden van 20 tot lokaal 23 graden. 

De atmosfeer is woensdag wederom vrij onstabiel. Er is zowel CAPE als windschering aanwezig dus enkele onweersbuien zijn zeker mogelijk. Bovendien zijn de koudste bovenluchten woensdagmiddag weggelegd voor het zuidwesten van het land, met een T500 die soms tot -17 nadert. Hierdoor kunnen de buien in potentie stevig uitpakken. Lokaal moet rekening worden gehouden onweer en veel regen in een korte tijd. Een vergelijkbare situatie zagen we vanochtend in de Noordoostpolder, Friesland en in Groningen. 

Gematigd zomerweer

Inmiddels zitten we gemiddeld gezien in de warmste periode van het jaar. Die staan ook wel bekend als de hondsdagen. De temperatuur stijgt in deze periode doorgaans naar 21 graden aan zee tot 25 graden in het binnenland. De onderstaande temperatuurpluim spreekt voor zich: de rest van de week verandert er nauwelijks iets aan. Voor het midden van het land verwachten we dagelijks maxima van 22 of 23 graden. Verder naar het binnenland kan het, als de zon zo nu en dan even doorbreekt, wellicht een keer zomers warm worden met 25 graden. Over het algemeen zijn dit dus vrij gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar, maar toch kan het van tijd tot tijd wel even tegenvallen. 

De temperatuurpluim volgens het ECMWF. 

Dat komt vooral doordat het weerbeeld dat daarbij komt kijken niet echt als zomers te bestempelen is. De onstabiliteit in de atmosfeer neemt na woensdag geleidelijk wel wat af, maar dat betekent niet dat het volledig droog blijft. Lagedrukgebieden blijven in de buurt aanwezig en dat resulteert in vrijwel dagelijks kans op een enkele bui.

Kletsnat verlopen de dagen zeker niet en ook de zon weet zich zo nu en dan te laten zien. Zonovergoten dagen zijn voorlopig echter niet voor ons weggelegd. Wanneer het zonnetje wél schijnt, is het echter al snel heerlijk weer om buiten iets te ondernemen.

Omslagfoto: Wouter van Bernebeek

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen