Weekverwachting: wisselvallige periode met veel buien

Wouter van Bernebeek
Geschreven door: Wouter van Bernebeek
Vandaag 10:10 uur Update: Vandaag 10:10 uur
De periode met warm zomerweer is voorlopig voorbij. Deze week staat in het teken van vrij koel weer met dagelijks een flink aantal buien.

Talrijke buien

We beginnen de nieuwe week wisselvallig met maandagmiddag en -avond talrijke buien. CAPE ligt rond 700 J/kg en daarbij staat niet al teveel windschering meer, dus het gaat vooral om langzaam verplaatsende buien die veel regenwater kunnen achterlaten. Vooral in het midden, oosten en noorden is daarbij onweer mogelijk en wanneer een 'treintje' met buien over dezelfde regio trekt, dan kan het tot een grote hoeveelheid neerslag komen. Lokaal is dan zo'n 20 millimeter mogelijk. Toch schijnt tussendoor ook de zon en de meeste zonneschijn is weggelegd voor het zuidwesten en uiterste noorden van ons land.

Tijdens droge momenten stijgt de temperatuur naar 22 tot 24 graden en in het oosten kan het 25 graden worden. Wanneer het even flink doorregent valt het kwik enkele graden terug. Verder staat er een meest matige wind uit zuidwestelijke richtingen. In Zeeland kan later in de middag een vrij krachtige westenwind opsteken, waardoor het daar gevoelsmatig duidelijk frisser wordt.

Halverwege de week minder zon

De zon krijgt het de dagen daarna geleidelijk wat lastiger. Een omvangrijk gebied met bewolking en regen ligt waarschijnlijk lange tijd over het noorden van Duitsland, waar op sommige plaatsen binnen 24-30 uur bijna een maandsom aan neerslag kan vallen. Dat gebeurt in de Benelux niet, maar wij krijgen er soms wel een veeg van mee. Af en toe regent het ook wat en woensdagmiddag wordt de neerslag wat vaker buiig van karakter, dan kan het soms dus harder gaan regenen. In het zuiden en zuidwesten lijkt de atmosfeer dan ook weer onstabiel genoeg om tot wat onweer te komen. De temperatuur schommelt rond 22 graden en de westenwind is vaak matig van kracht. Daarmee is het iets te koel voor half juli, want waarden van 22 graden in het noordwesten en 25 graden in het zuiden en zuidoosten zijn toch wel gebruikelijk.

De temperatuurpluim laat zien dat de temperatuur veelal rond 22 graden ligt in het midden van het land. Daarmee is het iets te koel voor de tijd van het jaar.

Buienactiviteit neemt langzaam af

Na woensdag wordt de intensiteit van de buien geleidelijk minder. Dat betekent vaker droge perioden en iets meer zonneschijn, maar tot en met het weekend van 26/27 juli kan alsnog in totaal lokaal meer dan 70 mm neerslag vallen. Dit lijkt vooral in het westen en noorden te kunnen gebeuren. Door toedoen van een naderend hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan neemt de neerslagkans dus wel geleidelijk af. 

Met een aanhoudend westelijke wind wordt het echter voorlopig niet meer zomers warm. De temperatuur ligt vanaf woendag tussen 20 en 23 graden en dat blijft ook op de lange termijn het geval. Normaal gesproken wordt het eind juli toch wel 24 of 25 graden in de middag. 

De neerslagpluim voor de komende tijd. Vooral de eerste dagen kunnen er flinke neerslaghoeveelheden vallen, maar in de loop van de tijd nemen de neerslaghoeveelheden geleidelijk af.

Neerslagtekort gaat omlaag

Met de verwachte hoeveelheid neerslag gaat het huidige neerslagtekort wel langzaam teruglopen. Momenteel is het neerslagtekort circa 180 mm met grote landelijke verschillen: in het oosten en noordoosten heerst droogte het minst met daar een tekort van 70 tot 100 mm. In het zuidwesten is de droogste het meest nijpend: daar zien we lokaal zelfs een tekort van ruim 250 mm. Landelijk bezien zal het neerslagtekort wel een millimeter of 30-40 teruglopen komende week. Na de droge periode van de afgelopen tijd is deze regen meer dan welkom voor de natuur!

Het is wel zo dat bij zware buien zeer lokaal kortstondig wateroverlast kan ontstaan. Dat zal vooral maandag of dinsdag kunnen gebeuren, maar exacte locaties of gebieden kun je vooraf niet aanwijzen. Dat zullen we tot het laatste moment moeten afwachten. Daarentegen komen ook gebieden voor die grotendeels gemist worden door de buien. Voor veel vakantiegangers komt de timing van deze wisselvallige periode niet echt goed uit, want net als de laatste jaren valt een buiig tijdvak precies rondom de grote vakantie.

Foto omslag: Ton Wesselius

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen