Onstuimig in de Alpen met storm en een sneeuwdump

Onstuimig in de Alpen met storm en een sneeuwdump

Maarten Minkman
Maarten Minkman
Maarten Minkman 9 maart 2023 09:23 uur
Laatste update: 9 maart 2023 13:00 uur
De Alpen kunnen zich opmaken voor een periode met onstuimig weer waarbij veel neerslag valt en de wind stormachtig waait.

Doordat de Alpen op donderdag in een zuidwestelijke stroming liggen is de vorstgrens relatief hoog: 1700 meter aan de noordkant tot 2200 meter in de Franse en Italiaanse Alpen. Op veel plaatsen komen steeds meer opklaringen voor. Al valt op de grens van Duitsland en Oostenrijk nog een lokale bui.

De combinatie van zachte lucht en de zon die de ruimte krijgt om flink te schijnen is het in de dalen eerder lenteachtig dan winters te noemen. Vanmiddag liggen de maxima in de lagergelegen dalen tussen 12 en 16 graden. Toch staat er al een stevige wind in de westelijke en noordelijke bergen met windstoten van 90 tot 120 km/uur.

Webcambeeld in Alta Badia (Italië) op donderdagochtend. Beeld: Feratel

In het Oostenrijkse Filzmoos is het donderdagochtend bewolkt en valt nog wat sneeuw. Beeld: Feratel

Een zeer turbulente periode met veel neerslag en storm

Vanaf vrijdag breekt een periode aan met veel wind en neerslag in delen van de Alpen. Dankzij de westelijke stroming passeren diverse neerslagzones. De meeste neerslag wordt met deze windrichting in het noordwesten van de Alpen verwacht

Het eerste neerslaggebied bereikt de Franse en Zwitserse Alpen in de nacht naar vrijdag en trekt vervolgens richting het oosten. De meeste neerslag wordt in de Franse Alpen en het noordwesten van Zwitserland verwacht: 20 tot 40 millimeter. Boven de 1300 à 1500 meter valt de neerslag als sneeuw. Verder naar het oosten toe neemt de hoeveelheid neerslag af. Rondom Salzburg kan het tot in de middag duren voordat de neerslag arriveert en in Noord-Italië blijft het droog.

Sneeuwdump noordwesten

Op vrijdag neemt de neerslagintensiteit tijdelijk wat af. In de nacht naar zaterdag trekt een nieuw actief neerslaggebied vanuit het westen de Alpen binnen. Opnieuw wordt de meeste neerslag in de Franse Alpen en het noordwesten van Zwitserland verwacht. In de bergen valt dankzij zogenaamde Stau 60 tot 100 millimeter aan neerslag.

Hoe Stau precies werkt schreven we eerder in dit artikel.

Verder naar het oosten toe neemt de hoeveelheid neerslag geleidelijk aan af. In Noord-Italië blijft het opnieuw droog. Doordat de wind naar een noordwestelijke richting draait zakt de sneeuwvalgrens naar 600 tot 1000 meter. Veel dalen zullen dus weer even wit kleuren.

De neerslagintensiteit neemt zaterdag steeds verder af en er komen opklaringen voor. In Noord-Italië is het dankzij een sterke noordelijke föhn zonnig. Toch kan het met name in de noordelijke Franse Alpen nog langdurig blijven sneeuwen. Qua temperaturen zien we een tweedeling in de Alpen. In de oostelijke helft ligt de temperatuur op 1500 meter rond –5 graden, terwijl deze in de Franse Alpen tussen 2 en 4 graden ligt. Dankzij de Föhn is het in Noord-Italië nog een aantal graden warmer.

Zondag trekt een nieuw neerslaggebied langs de noordkant van de Alpen en levert weer 10 tot 15 millimeter aan neerslag op. Tegelijkertijd draait de wind naar een meer westelijke tot zuidwestelijke richting waardoor de sneeuwvalgrens tijdens de neerslag aan de noordkant naar 1700 meter stijgt tot 2200 meter in de Franse Alpen.

Speel deze video af

Storm in de bergen

Naast alle neerslag wordt een stormachtige wind verwacht in de bergen. Op vrijdag gaat de wind vanuit het westen uit steeds verder toenemen. In Oostenrijk en Noord-Italië staat een groot deel van de dag nog weinig wind. De meeste wind wordt vrijdag in het westen en noordwesten van de Alpen verwacht waar op grote schaal windstoten van 100 tot 120 km/uur voorkomen. Op de hoogste toppen van de Franse en Zwitserse Alpen zijn uitschieters van 150 km/uur of meer mogelijk.

In de westelijke helft neemt de wind op zaterdag wat af in kracht om juist in de rest van de Alpen toe te nemen. Op de bergtoppen komen windstoten van 100 tot 120 km/uur voor. Op zondag wordt de meeste wind aan de noordkant verwacht waarbij windstoten van 80 tot 100 km/uur voorkomen in de bergen.

Nog meer neerslag in aantocht?

De nieuwe week gaat niet rustig starten. De westelijke stroming blijft vanaf maandag nog even aanwezig waardoor diverse storingen de Alpen weten te bereiken. Doordat de wind meer naar een westelijke tot zuidwestelijke richting draait ligt de sneeuwvalgrens relatief hoog: 1500 tot 2000 meter.

Met name op maandag kan er aan de noordwestkant weer veel neerslag vallen. Voor details is het wat te vroeg, maar de modellen berekenen op dit moment 20 tot 30 millimeter. Daarnaast gaat dankzij de meer zuidwestelijke stroming ook Noord-Italië weer neerslag krijgen. Deze regio kan de neerslag tijdens deze droge periode goed gebruiken. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wintersportnieuws? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

Omslagfoto: Obertauern op donderdagochtend. Beeld: Feratel

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen