GFS-GSM

di 16 juli 2024 23:00 uur
20:00 uur
za 13 juli 2024
14:00 uur
di 23 juli 2024

NIEUW: ECMWF AI Model

Bekijk hieronder het experimentele AI model van ECMWF, uit onze tool I'm Weather. Op deze site zijn nog veel meer AI modellen en gangbare operationele weermodellen vinden.

Nieuw: I'm Weather

Meer weermodellen, diverse elementen, meer modelruns. Dat klinkt als te mooi om waar te zijn toch?

Nieuw: I'm Weather, de weertool voor de echte weerliefhebber. Alle weermodellen, ensemble-modellen en golfhoogtemodellen vind je op I'm Weather. Daarnaast staat er experimentele AI modellen, luchtkwaliteitsmodellen en klimaatinfo. Ook bekijk je er tabellen waarin je de weermodellen kan vergelijken per locatie. Tot slot vind je er real time weerinformatie.

Uitleg GFS-GSM model

Een goede weersverwachting wordt gemaakt met een heleboel informatie, niet alleen actuele waarnemingen, maar ook de berekeningen van diverse weermodellen. De Amerikaanse weerdienst heeft het Global Forecasting System (GFS) in beheer, waar het Global Spectral Model (GSM) een onderdeel van uitmaakt.

Dit wereldwijde model rekent tot 16 dagen vooruit. Het is dus zeer geschikt voor de weersverwachting op zowel de korte als de lange termijn. Verder heeft het model een betrekkelijk hoge resolutie. Op de breedtegraad van Nederland (52 graden NB) is de afstand tussen de rekenpunten ongeveer 22 km in de noord-zuidrichting en 17 km in de oost-westrichting. Het GSM rekent voor ongeveer 105 vakjes in ons land een unieke weersverwachting uit.