Harmonie

di 16 juli 2024 01:00 uur
23:00 uur
ma 15 juli 2024
23:00 uur
wo 17 juli 2024

NIEUW: ECMWF AI Model

Bekijk hieronder het experimentele AI model van ECMWF, uit onze tool I'm Weather. Op deze site zijn nog veel meer AI modellen en gangbare operationele weermodellen vinden.

Nieuw: I'm Weather

Meer weermodellen, diverse elementen, meer modelruns. Dat klinkt als te mooi om waar te zijn toch?

Nieuw: I'm Weather, de weertool voor de echte weerliefhebber. Alle weermodellen, ensemble-modellen en golfhoogtemodellen vind je op I'm Weather. Daarnaast staat er experimentele AI modellen, luchtkwaliteitsmodellen en klimaatinfo. Ook bekijk je er tabellen waarin je de weermodellen kan vergelijken per locatie. Tot slot vind je er real time weerinformatie.

Uitleg Harmonie model

Een goede weersverwachting wordt gemaakt met een heleboel informatie, niet alleen actuele waarnemingen, maar ook de berekeningen van diverse weermodellen. Het KNMI draait het fijnmazige Harmonie model, dat is afgesteld op het weer in Nederland en de nabije omgeving. Op deze pagina kunt u de verwachtingen van het Harmonie model zelf bekijken.

Eén van de grote voordelen van het Harmonie model van het KNMI is de zeer hoge modelresolutie. Het model berekent voor 6.800 vakjes van 2,5x2,5 km in ons land een unieke verwachting. De meeste wereldwijde weermodellen, die de grote weerinstituten gebruiken, rekenen met vakjes van 20x20 km, waarvan er ongeveer 105 in ons land passen. Het Harmonie model biedt dus 65 keer zoveel detail! Omdat het model veel rekentijd kost, gaat het helaas wel minder ver vooruit: tot 48 uur. Het is dus met name geschikt voor de weersverwachting voor de korte termijn.