Ga naar volgend element lauwersoog nieuw beerta rotterdam airport maastricht amsterdam airport (schiphol) den helder airport (de kooij) leeuwarden vlieland terschelling ell stavoren lelystad hoek van holland de bilt wijk aan zee wilhelminadorp eindhoven arcen voorschoten eelde hoogeveen heino deelen hupsel twenthe vlissingen woensdrecht westdorpe cabauw herwijnen gilze-rijen volkel marknesse berkhout
Verklaring kleuren

De hitte-index geeft een indicatie van de lichamelijke last die hitte met zich meebrengt. De kleurengeven aan hoe groot het gevaar is op hittegerelateerde fysieke problemen.

Groen = geen gevaar
Geel = blijf alert
Oranje = voorzichtigheid geboden
Rood = gevaar
Donkerrood = acuut gevaar

Achtergronduitleg

Hitte zorgt op sommige dagen voor reeële gezondheidsrisico's. Zo zorgt een combinatie van hitte en hoge luchtvochtigheid voor een zware belasting op hart- en bloedvaten. Ook bestaat er gevaar voor oververhitting (zonnesteek). Bepaalde bevolkingsgroepen, zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met een matige of slechte conditie,hebben sneller een risico op problemen.

Hoge temperaturen leiden tot transpiratie (zweten), waardoor het lichaam vocht verliest. Daarom is het belangrijk bij hitte regelmatig en goed te drinken. Door de verdamping van het transpiratievocht koelt de huid af, maar bij een hoge luchtvochtigheid is de verdamping minder dan bij lage luchtvochtigheid. Daardoor voelt het warmer aan, maar kan het lichaam ook minder goed zijn warmte kwijt, die bovendien wordt verhoogd door de hitte.

Bij een hitte-index boven de 30°C is voorzichtigheid geboden, vooral voor ouderen en kleine kinderen, mensen met een slechte lichamelijke conditie en degenen die zware inspanningen verrichten. Bij een hitte-index boven 38°C bestaat er wezenlijk gevaar, boven de 55°C bestaat er zelfs groot gevaar, al komt dit in Nederland zeer zelden voor.

Zie voor meer informatie dossier hitte van hetRIVM.
Twitter Weerplaza Twitter
Zware buien op Corfu, dankzij een #Medicane (Orkaan-achtig verschijnsel op de Middellandse Zee)… https://t.co/adC5NP0Rx6
12:57
Volg Weerplaza op Twitter
Uitleg
Via deze pagina ziet u de meest recente waarnemingen van het weer in Nederland. De waarneemlocaties liggen verspreid over Nederland en worden beheerd door diverse instanties (KNMI, Koninklijke Marine, Koninklijke Luchtmacht, enz).

Het weerbeeld toont een combinatie van het actuele weerbeeld, de temperaturen en een enkele windsnelheid. De andere kaarten laten diverse elementen meer in detail zien.

De hitte-index laat zien hoe de temperatuur aanvoelt. Bij de berekening wordt de actuele temperatuur en de relatieve vochtigheid gebruikt. Hoe warmer het is en des te meer vocht er in de lucht zit, des te hoger komt de hitte-index uit. Vanaf bepaalde waarden is er gevaar voor hittestress, het menselijk lichaam kan dan onvoldoende zijn warmte kwijt.