Klimaat Utrecht

Bekijk hier de gemiddelde neerslag, temperatuur, zonuren, UV index, luchtvochtigheid en wind per maand voor Utrecht en bepaal wat de beste reistijd voor jou is.

Temperatuurgrafieken voor Utrecht

De hierboven getoonde klimaatgemiddelden zijn gebaseerd op weerwaarnemingen van de voorgaande tien jaar. Hiervoor is gekozen om wereldwijd een goed beeld te kunnen geven van het weer dat je in het huidige (snel veranderende) klimaat per maand ongeveer kan verwachten. Het 10-jaarsklimaatgemiddelde wordt elk jaar bijgewerkt.

Beste reistijd voor Utrecht

Utrecht, een prachtige stad in het hart van Nederland, wordt gekenmerkt door een gematigd zeeklimaat met milde winters en aangename zomers. De invloed van de Noordzee zorgt voor een relatief stabiel klimaat met beperkte temperatuurschommelingen gedurende het jaar.

In de wintermaanden, zoals januari, liggen de temperaturen in Utrecht gemiddeld rond de 6 graden overdag en koelen ze 's nachts af tot ongeveer 2 graden. Vorst en sneeuw zijn niet ongewoon, maar zware sneeuwval en langdurige koudegolven komen minder vaak voor.

De zomermaanden, zoals juni, brengen aangenamere temperaturen met zich mee. De middagtemperatuur ligt rond de 21 graden, terwijl de minimumtemperatuur 's nachts rond de 12 graden ligt. Warme dagen en hittegolven kunnen voorkomen, maar zijn meestal van korte duur.

De neerslag is over het algemeen goed verdeeld over het hele jaar, hoewel de herfst- en wintermaanden iets natter zijn. In Utrecht valt de grootste neerslaghoeveelheid in de maanden oktober, met gemiddeld 81 mm, en december, met gemiddeld 78 mm. Toch zijn de zomers relatief droog, wat gunstig is voor openluchtevenementen en het buitenleven.