Code geel:
Er is een waarschuwing uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. De impact is waarschijnlijk beperkt, maar het is verstandig om na te gaan of de waarschuwing gevolgen heeft voor je persoonlijke planning en omstandigheden. (wees alert)
Code oranje:
Er is een waarschuwing uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. De impact kan groot zijn, zowel persoonlijk als in de regio. Het is verstandig om na te gaan of de waarschuwing gevolgen heeft voor je persoonlijke planning en omstandigheden. (wees voorbereid)
Code rood:
Er is een waarschuwing uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. De impact zal groot zijn in de regio. Het is verstandig om na te gaan of de waarschuwing gevolgen heeft voor je persoonlijke planning en omstandigheden. (onderneem actie)
In het geval van bijzondere weersituaties, die gevaarlijk kunnen zijn of kunnen leiden tot schade of overlast, geeft Weerplaza een waarschuwing uit. Deze waarschuwingen kennen drie niveaus: code geel, code oranje en code rood. Welk niveau er geldt, hangt vanzelfsprekend van het weerverschijnsel af, maar ook bijvoorbeeld van de omvang van het gebied dat met gevaarlijk weer te maken heeft. Voor een Waarschuwing Extreem Weer of een Weeralarm, dat het KNMI uitgeeft, geldt dat Weerplaza deze waarschuwingen altijd overneemt.
Bekijk ook de video: hoe werkt een weercode?
Wordt het lekker weer of niet? Hoewel de beleving voor iedereen anders is, hebben we getracht een algemeen cijfer te geven voor het weerbeeld per dag. Het weercijfer is gebaseerd op een algoritme dat is gecreërd door onze meteorologen en bevat variabelen als zonuren, (gevoels)temperatuur, wind, neerslag en wolken. Vooral een rustig en zonnig weerbeeld zorgt voor een hoge score van het weercijfer.