Het redactieteam van Weerplaza

Weerplaza is onderdeel van Infoplaza BV, het nieuwe platform voor specifieke toegepaste informatie. De website wordt dagelijks onderhouden door een toegewijde groep mensen, die gezamenlijk het redactieteam vormen.

Met plezier stellen wij ons hieronder even persoonlijk voor. Heeft u nog een vraag?

Stuur ons dan een e-mail!

Marco Verhoef

Mijn passie voor het weer is in de loop der jaren steeds groter geworden. Op de middelbare school was het weer best leuk, maar zeker geen dagelijks onderwerp. Geleidelijk werd de interesse wel groter, wat uiteindelijk leidde in een studie natuurkunde en meteorologie aan de universiteit van Utrecht.

Mijn eerste stappen in de arbeidsmarkt heb ik gezet bij het KNMI in 1995. In de periode die volgde besloot de overheid dat het KNMI geen commerciële taken meer mocht verrichten. De taken die zij deden werden ondergebracht in een nieuw bedrijf, waarvan de aandelen uiteindelijk in handen kwamen van Weathernews. Ik heb dit hele traject meegemaakt en tot mei 2009 voor Weathernews gewerkt. Naast mijn werk als meteoroloog, ben ik sinds 2004 ook presentator van het weer bij het NOS Journaal. Doordat mijn takenpakket hiermee is uitgebreid, is mijn werk er nog veelzijdiger op geworden.

Sinds de start van Infoplaza, met onder andere Weerplaza als website, ben ik hier als redactielid bij betrokken. Ik ervaar het als heel prettig om met een kleine groep enthousiaste mensen een gedegen dienstverlening op te bouwen. We kunnen heel snel schakelen, wat enorm veel uitdagingen en mogelijkheden biedt.

Michiel Severin

Mijn eerste passen in de wereld van de meteorologie heb ik begin jaren '90 gezet. De eerste jaren was ik werkzaam voor het KNMI op Schiphol en vanaf 1994 in De Bilt. Daar heb ik me gespecialiseerd in verwachtingen voor de media (krant, telefoon, radio) en het wegverkeer (met name gladheidbestrijding).

In 1998 werd door de overheid besloten dat het KNMI geen commercieel werk meer mocht uitvoeren. De commerciële tak van het KNMI werd afgesplitst en kreeg de naam Weerbureau HWS. Later werd HWS overgenomen door Weathernews. In deze periode heb ik me behalve met mediawerk ook veel beziggehouden met maritieme weersverwachtingen. In de laatste 3 jaar heb ik leiding gegeven aan het 25-koppige meteorologenteam.

In 2009 kwam de kans om met een klein team vanaf de grond af een nieuw weerbedrijf op te bouwen, Infoplaza BV. Ik heb deze uitdaging met twee handen aangepakt. Binnen Infoplaza maak ik onderdeel uit van het meteorologen/redactie-team, vertegenwoordig Infoplaza bij externe partijen en verzorg de contacten met de leveranciers van data aan Infoplaza BV.

Raymond Klaassen

Meteorologie heeft me altijd al geboeid. In mijn jeugd was ik al geïnteresseerd in wat er zich in de lucht afspeelde en naar mooie wolken kan ik al mijn hele leven ademloos kijken. Ik begon mijn werkzame carrière begin jaren 90 bij de Koninklijke Luchtmacht waar ik als Officier Meteorologie dagelijks de piloten mocht briefen over het weer. Hierna maakte ik de overstap naar de maritieme dienst van het KNMI waar ik vanuit Hoek van Holland veel weersverwachtingen maakte voor schepen en booreilanden. Ook werd ik opgeleid om opzetverwachtingen te maken tijdens stormsituaties.

In 1998 ben ik overgestapt naar Weerbureau HWS, feitelijk de (door de overheid gedwongen) afgesplitste commerciële tak van het KNMI. Daar heb ik jarenlang de automatiseringsafdeling leiding gegeven. Ook toen HWS werd overgenomen door het Japanse Weathernews Inc. heb ik nog een aantal jaren deze functie uitgeoefend. Ondertussen voelde ik dat ik de operationele meteorologie steeds meer begon te missen en toen Omroep Flevoland een fulltime baan had voor een radio- en televisiemeteoroloog ben ik de mediawereld ingestapt. Die functie heb ik 7 jaar met veel plezier uitgeoefend.

Halverwege 2015 kwam Infoplaza op mijn pad. Een bedrijf met heel veel fijne collega’s die ik uit mijn tijd van het KNMI, HWS en Weathernews nog kende. Hun ambitieuze plannen spraken mij aan en met de ervaring die ik in meteoland inmiddels heb opgebouwd zag ik weer een paar mooie nieuwe uitdagingen in het vooruitzicht. Bij Infoplaza ben ik fulltime meteoroloog en bedien ik alle (weer)markten. Daarnaast denk en help ik mee bij het maken van nieuwe producten.

Wilfred Janssen

Al van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in het weer. Bij het voorkomen van extremen stond ik altijd voor het raam te kijken wat er gebeurde, het liefst zelfs buiten. Op 17 juli 2004, toen een zeer zware onweersbui over ons huis trok, lag mijn interesse voornamelijk bij dit prachtige weerfenomeen. Tot op de dag van vandaag uit dit zich vooral in het stormjagen in zowel binnen- als buitenland.

In de loop der jaren heb ik mijzelf sterk verdiept in alle facetten van het weer. Hiervoor heb ik bijvoorbeeld tijdens mijn HBO-studie extra universitaire meteovakken gevolgd aan de Wageningen Universiteit. Daarnaast heeft ook zelfstudie bijgedragen aan mijn algemene weerkennis. Sinds een aantal jaar heb ik weerberichten verzorgd bij een aantal regionale omroepen, zoals bijvoorbeeld 4-Daagseradio tijdens de Nijmeegse wandelvierdaagse. Ook bracht ik veel tijd door met het programmeren van weermodellen en het maken van eigen weerkaarten.

Na mijn afstuderen in 2015 ben ik bij Infoplaza begonnen als operationeel meteoroloog. Hier verzorg ik onder andere de dagelijkse weerberichten voor verschillende klanten en ben ik een deel van de tijd bezig met meteorologisch gerelateerd IT-werk, zoals de ontwikkeling van weermodellen en visualisatie van ruwe weerdata.

Alfred Snoek

Toen ik nog op de basisschool zat, raakte ik zeer geïnteresseerd in het weer en die interesse is nooit meer verdwenen. Ik begon met het dagelijks bijhouden van de weersgesteldheid in mijn eigen woonplaats Gouda, maar al vrij snel ging ik me verdiepen in het maken van mijn eigen weersverwachtingen die ik na verloop van tijd op de (lokale) radio mocht presenteren. Met de komst van het internet, ging er een wereld voor me open. Waarnemingen, satellietfoto’s, maar ook computerberekeningen waren binnen handbereik. Zo snel als het kon, maakte ik een website met allerlei weerberichten en achtergrondverhalen.

Na het afronden van mijn studie tot docent aardrijkskunde, kwam Meteo Consult in Wageningen met een vacature voor een mediameteoroloog. Daar heb ik op gesolliciteerd en in het najaar van 2005 ging mijn grootste droom in vervulling, ik mocht mezelf meteoroloog noemen. Na enkele jaren als mediameteoroloog werkzaam te zijn geweest, ben ik me vervolgens gaan specialiseren in de gladheidbewaking, maar ook in het opstellen van weersverwachtingen voor waterschappen, Prorail en de HSL, maar ook voor festivals in binnen- en buitenland. Tenslotte gaf ik ook cursussen, zowel intern als extern over onder andere weer en gladheid. Mediawerk deed ik nog heel af en toe, onder andere als invalskracht bij RTL/Buienradar.

Na bijna 14,5 jaar werd het tijd voor een nieuwe uitdaging en ben ik aan de slag gegaan bij Weerplaza als media- en B2B-meteoroloog.

Laura Osinga

Al sinds mijn 8e levensjaar heb ik een passie voor media. In eerste instantie stond ik vooral in het theater en heb ik meegespeeld in diverse professionele musicalproducties, zoals 'The Sound of Music' (Stage Entertainment) en 'Annie' (V&V Entertainment). Daarnaast sprak (en spreek) ik kinderprogramma's en films in voor diverse partijen. Al deze ervaringen hebben mij geleerd dat ik het vertellen van verhalen het leukste vind. Daarom ben ik mij gaan verdiepen in presenteren en daar heb ik mijn échte passie ontdekt! 

In augustus 2019 ben ik gaan werken in de meteorologische sector. Ik ben begonnen met het presenteren van 'Weer of Geen Weer', een online video format van De Telegraaf. Hier ben ik mij gaan beseffen hoeveel impact het weer heeft op ‘het leven van alledag’. Je dagindeling, je activiteiten en niet te vergeten je welbevinden en gezondheid: het weer is er van grote invloed op. Juist dáár zit mijn interesse en vanuit die invalshoek hoop ik door middel van verhalende video’s een toevoeging te kunnen bieden.

En je zag de bui vast al hangen: sinds juni 2020 werk ik bij Weerplaza. Hier ben ik werkzaam als redactrice en presentatrice. De video’s die we maken, zijn ontzettend gevarieerd en uiteenlopend. Op die manier komen mijn brede interesses en uiteenlopende studies goed van pas, te weten ‘Media en Cultuur’ (Ba), 'Bestuurs- en Organisatiewetenschappen' (MSc) en 'Psychologie' (MSc).  

Wouter van Bernebeek

Mijn passie voor het weer is begonnen toen ik 6 jaar oud was (in juni 1998). Tijdens een vakantie op de Veluwe werden we getroffen door een zogenaamde supercell; een onweersbui die om zijn eigen as draait. Uit die bui vielen toen hagelstenen van bijna 10 centimeter doorsnede naar beneden, een bizarre ervaring die je als kind nooit meer vergeet. In de winter van 2004 ben ik dagwaardes gaan bijhouden voor temperatuur en neerslag in mijn toenmalige woonplaats Malden, Gelderland. Door een verhuizing heb ik die meetreeks in 2016 helaas moeten beëindigen. Verder heb ik tijdens die jaren ook een eenvoudige website bijgehouden met eigen weersverwachtingen, foto's en andere weerzaken.

De interesse voor het weer heeft zich bij mij in de loop van de jaren voornamelijk gericht op convectie en onweer. Sinds 2008 ben ik actief 'storm chaser' (gericht op het najagen, documenteren en vastleggen van onweersbuien) en daarin hebben we in een wat later stadium een clubje van stormchasers opgericht, genaamd Onlineweather. Met enkele fanatiekelingen rijden we 's zomers soms half Europa door op zoek naar de meest extreme én fotogenieke onweersbuien. De waarnemingen en beelden die we in het veld maken, delen we vervolgens via nieuwsplaforms, sociale mediakanalen en weerbedrijven. Op die manier kunnen mensen meegenieten van de kracht van de natuur, maar eventueel ook gewaarschuwd worden als er noodweer dreigt. De komende jaren willen we bovendien een keer naar de Verenigde Staten, omdat de buien daar natuurlijk vaak nog een paar klassen interessanter zijn!

Mede door mijn zelf opgedane meteokennis, kreeg ik in september 2019 de kans om als meteoroloog bij Meteogroup in Wageningen aan de slag te gaan in de weerbewaking. Daarvóór heb ik ruim 5 jaar in het basisonderwijs gewerkt. Sinds november 2020 ben ik werkzaam bij Weerplaza als mediameteoroloog.

Ik kijk Weerplaza

De complete weer app met regenradar Europa.

Download de Weerplaza App