Liveblog: sneeuw in Nederland

Liveblog: sneeuw in Nederland

Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek
Wouter van Bernebeek 16 januari 2021 12:00 uur
Laatste update: 19 januari 2021 15:47 uur
BLOG GESLOTEN. Lees hier hoe de sneeuw zaterdag kwam en nu op zondag weer aan het verdwijnen is. Over sneeuwpret en verraderlijke gladheid.

12:00 In noordoosten nog even glad

De gladheid verdwijnt meer en meer uit het land In Groningen en Drenthe staat nu nog een waarschuwing voor gladheid uit maar die zal ook spoedig worden ingetrokken.Komende nacht kan het lokaal wel weer glad worden bevriezing. Met name in het binnenland kan dit gebeuren. Sneeuw verwachten we voorlopig niet meer. De komende dagen gaat de temperatuur verder omhoog. Voorlopig was dit dus weer even een laatste ritje in vallende sneeuw in Nederland.

We sluiten nu het Liveblog af.

Enschede, Monique Attema

09:45 uur: Buitjes trekken over het land

Hoewel de sneeuwzone het land uit is, trekken er nog wel buitjes over het land die vooral in een brede strook langs de oostgrens voor gladheid zorgen. Wegdektemperaturen zijn daar nog onder het vriespunt. Het koudst is het in Groningen en Drenthe.

08:45 uur: vorst bijna het land uit...

De vorst heeft Nederland inmiddels bijna verlaten. Alleen langs de oostgrens ligt de temperatuur op dit moment nog een fractie onder het vriespunt. Vanochtend kan het vooral dáár nog glad zijn door bevriezing en/of sneeuw(resten), maar na het middaguur moet de gladheid op de meeste plaatsen toch wel verdwenen zijn. Uiteindelijk loopt de temperatuur later vandaag op naar zo'n 2 graden langs de oostgrens tot maximaal ruim 7 graden vlak aan zee. Het nog aanwezige sneeuwdek zal heel snel verdwenen zijn, alleen dieper landinwaarts en in het rivierengebied kunnen sommige sneeuwpoppen nog tot maandag of dinsdag overleven. De dagen daarna wordt het zeer zacht met maar liefst 10 of 11 graden en dan is de winter ineens heel ver weg.

08:40 uur: Spekglad onder andere in het noordoosten

.

07:30 uur: lokaal zeer glad door IJZEL

In Oost-Nederland schommelt de temperatuur nog rond of iets onder het vriespunt en valt op veel plaatsen wat sneeuw of onderkoelde regen. Die regen kan voor lokaal verraderlijke gladheid zorgen. Wat hogerop in de regio Nijmegen was het vanochtend vroeg ook raak: het regende bij -0,8 graden, waardoor een aantal wegen veranderden in ijsbanen!

.

22:00 uur: Sneeuwgebied trekt weg

Het sneeuwgebied trekt weg. vanuit het westen volgt zachtere lucht en daarmee ook dooi. Vannacht valt er nog wel winterse neerslag en regenbuien. Pas op voor gladheid. Veel mensen hebben genoten van de sneeuw. Hieronder een paar foto's. Hier vind je nog veel meer beelden van vandaag.

Winterbok
Knegsel, Marcel van der Leij

Wijk bij Duurstede, Dyon Tilburgs
Tilburg, Jazzy Beer
Helvoirt, Miranda Wijdemans

21:15 uur: Onze collega Laura was vandaag in Harlingen in de sneeuw!

20:15 uur: Sneeuw verlaat het westen van het land

In het westen van het land is het op de meeste plaatsen gestopt met sneeuwen. Wel kunnen daar later vanavond en vannacht al de eerste buitjes overtrekken welke mogelijk voor wat gladheid kunnen zorgen. Het oosten van het land heeft nu wel nog te maken met sneeuwval en daar kan het sneeuwdek dus nog wat aandikken.

19:45 uur: Als de sneeuw pas laat komt

Dan moet je creatief zijn in het donker om toch nog even te kunnen sleeën.

19:27: Nacht wordt spannend

De nieuwe runs komen binnen. Het Harmonimodel laat voor vannacht temperaturen rond het vriespunt zien en plukken regen die overtrekken en in het oosten wederom sneeuw. De kans op gladheid blijft zo voorlopig door al die verschillende opties voor neerslag. Spannend! Overdag loopt de temperatuur in het grootste deel van het land. 

Speel deze video af

18:45 uur: We krijgen mooie sneeuwbeelden binnen!

Albert Thibaudier
Heerenveen
Paul Hermans
Bavel

18:25 uur: Hoeveel sneeuw is er al bij jou gevallen?

18.15 uur: Meer sneeuw in Houten!

Op het balkon van Weerplaza lag zojuist al bijna 3 centimeter sneeuw. En daar moest natuurlijk iets leuks van geknutseld worden, nu het een keer kan!

17:00 uur: Kans op gladheid

Vanavond blijft het sneeuwen en ook vannacht kan er nog neerslag vallen. Door al die winterse neerslag kan het verrader glad worden. Zie ook: Pas op voor gladheid, ook na de sneeuwval.

Speel deze video af

16.15 uur: Sneeuw bij Weerplaza

Op het balkon bij Weerplaza ligt inmiddels ook sneeuw... en dat is maar liefst 2 jaar  lang niet gebeurd! Het stelt natuurlijk weinig voor, maar het is iets van wintergevoel :)

15.35 uur: Meeste sneeuw in België en Frankrijk!

Op steeds meer plaatsen in Nederland sneeuwt het licht, in het zuidwesten af en toe ook matig. Maar de meeste sneeuw bevindt zich een stuk zuidwestelijker: boven Vlaanderen en het noordwesten van Frankrijk sneeuwt het soms écht intensief door. Daar lopen de wegen op veel plaatsen ook vast; goed te zien op het kaartje hiernaast van Google Maps. Met name in het grensgebied van België en Frankrijk is plaatselijk tussen 5 en 9 centimeter sneeuw gevallen. Het neerslaggebied waar we mee te maken hebben, is daar namelijk een stuk actiever.

De komende uren breidt de sneeuw in ons land zich ook oostwaarts uit, maar zoals verwacht valt er niet meer dan 2 tot 4 centimeter. En het duurt een uurtje voordat de eerste wegen ook echt wit worden! De warmte moet namelijk eerst de bodem uit, alvorens de wegen wit kleuren en er ook gladheid kan ontstaan. Maar dat lijkt een kwestie van tijd te worden. In Zeeland komen inmiddels de eerste meldingen binnen van wegen die wit worden en dus neemt de kans op gladheid langzaam toe. In de hele oostelijke helft is het momenteel nog droog bi temperaturen van +2 graden.

15:25: Rijkswaterstaat doet tests met elektrische strooiwagen

Op een dag als vandaag wordt er veel gestrooid. Rijkswaterstaat gebruikt deze dag ook om een volledig electrische strooiwagen uit te testen.Op moment van schrijven heeft Rijkswaterstaat vandaag al bijna anderhalf miljoen kilo zout gestrooid en daar zal vanavond nog heel wat bijkomen.

15:09 Collega Leon Saris wil al sneeuwballen gooien.

Collega Leon Saris moet nog even wachten op een fatsoenlijke sneeuwbal.

Speel deze video af

15:05 Vooral nog lichte sneeuwval en kleine vlokjes

Beelden vanuit Vlissingen waar het langzaam wat witter wordt. De sneeuw trekt langzaam verder het land in . In Beverwijk, Amsterdam, Almere en Utrecht kregen we ook meldingen van vlokjes. In het grootste deel van het land zal de sneeuw in de avonduren vallen, als het donker is.

14:05 Sneeuw wordt steeds zeldzamer in Nederland

Nu is het wachten op de sneeuw.
Foto uit Heerenveen, Albert Thibaudier

Veel Nederlanders zijn opgewonden over de sneeuw. Wij ook. Anderen vinden het overdreven, maar die zijn zich misschien niet bewust van het gegeven dat sneeuw op uitgebreide schaal steeds zeldzamer wordt in Nederland. Collega Wilfred Janssen zette dat in een artikel netjes op een rij: Sneeuwval in Nederland.

De sneeuw die vandaag gaat vallen is ook geen lang leven beschoren. Sneeuwliefhebbers moeten het er daarom echt even van nemen vanavond en vannacht. Morgen komt er al weer zachte lucht aan en de 15 daagse is ook niet echt hoopvol voor de sneeuwliefhebber.

13.52 uur: Temperatuurdaling in de sneeuw!

Op de temperatuurkaart kunnen we precies zien waar het op dit moment sneeuwt! Mede door "neerslagafkoeling" (de temperatuur daalt tijdens 'doorvallende' neerslag), is de temperatuur in Zeeland inmiddels gezakt tot iets onder het vriespunt. Daardoor zal de sneeuw de komende uren heel makkelijk blijven liggen. Toch zien we dat het oppervlak nog wel vrij warm is, want op de wegen smelt de sneeuw tot nu toe heel snel weg. Toch gaan de wegen ook wel wit worden met het zakken van de temperatuur.
Ook elders gaat de temperatuur later vanmiddag en vanavond tot onder het vriespunt dalen, zodra de sneeuwval begint! Uiteindelijk kan het later vanavond tot -1 graden afkoelen.

.

13:40 Sneeuw op het strand in Zoutelande

Niets is beter dan met jou de kou trotseren
Er zijn mensen die naar warme landen emigreren
Maar we hebben geen geld in onze koude handen
Dus we gaan maar naar je ouders in Zoutelande

Sneeuw op Zoutelande. Bron Zeeuwse Riviera

13.07 uur: sneeuw in Zeeland

Ook elders in Zeeland worden de eerste sneeuwvlokken momenteel gemeld! Op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen wordt het snel wit..

12.27 uur: Radarbeeld goed of fout?

We krijgen meerdere opmerkingen dat de radarbeelden niet zouden kloppen. Bij veel mensen is het namelijk nog droog, terwijl ze op beeld wél al onder de neerslag liggen. Let op: de eerste 20-30 kilometer van de neerslag op het radarbeeld bereikt de grond niet. Daar blijft het dus nog even droog, terwijl het wel zou "moeten" sneeuwen. Het radarsignaal ligt vlakbij Zeeland namelijk op 1 tot 1,5 kilometer hoogte: zo hoog valt inderdaad sneeuw, maar die vlokken verdampen voordat het de grond bereiken. Niet getreurd: het gaat uiteindelijk sneeuwen als de neerslag wat verder trekt!

12.12 uur: De eerste vlokken vallen in Zeeland

Het sneeuwgebied heeft Nederland bereikt. In Zeeuws-Vlaanderen vallen de eerste vlokken, maar dat is nog te weinig om het landschap wit te kleuren. Dit zal zeker niet lang meer duren want in België zijn de meeste stranden al wit!

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen