Harmonie

vr 24 maart 2023 07:00 uur
07:00 uur
vr 24 maart 2023
03:00 uur
zo 26 maart 2023

Weerkaarten (beta)

Meer weermodellen, diverse elementen, meer modelruns. Dat klinkt als te mooi om waar te zijn toch? Momenteel zijn we bezig met het project weerkaarten nieuwe stijl. Hier een eerste test om jullie mee te laten kijken en te denken. Bekijk de BETA van de Weerkaarten module en laat ons weten wat je ervan vindt?

Uitleg Weerplaza WRF model

Een goede weersverwachting wordt gemaakt met een heleboel informatie, niet alleen actuele waarnemingen, maar ook de berekeningen van diverse weermodellen. Weerplaza heeft sinds kort een eigen weermodel, dat is afgesteld op het weer in Nederland en de nabije omgeving. Op deze pagina kunt u de verwachtingen van het model van Weerplaza zelf bekijken.

Eén van de grote voordelen van het Weerplaza WRF model is de hoge modelresolutie. Het model berekent voor ruim 2.650 vakjes van 4x4 km in ons land en 12x12 km in heel Europa een unieke verwachting. De meeste wereldwijde weermodellen, die de grote weerinstituten gebruiken, rekenen met vakjes van 20x20 km, waarvan er ongeveer 105 in ons land passen. Het Weerplaza WRF model (4 km) biedt dus ruim 25 keer zoveel detail! Omdat het model veel rekentijd kost, gaat het helaas wel minder ver vooruit: tot 72 uur. Het is dus met name geschikt voor de weersverwachting voor de korte termijn.