Schaatsen op natuurijs?

Is het koud genoeg om te schaatsen? Wanneer komt de vorst en wanneer gaat het sneeuwen? En als het inderdaad koud genoeg is, welke ijsbanen zijn er dan open. Op deze pagina vind je de antwoorden op al deze vragen.

Schaatsweer en ijsgroei

Kies onder jouw schaatsregio en bekijk voor de komende 15 dagen de berekening van de dikte van het ijs, geldend voor open water van 1 meter diep. De blauwe lijn geeft het gemiddelde aan en het grijze vlak toont de onzekerheid van de verwachting. Hoe breder het grijze, hoe onzekerder de verwachting.

Waar kan ik schaatsen in Nederland?

IJsbaan toevoegen

De schaatskaart van Nederland voor en door echte schaatsliefhebbers. Je kunt een ijsbaan of schaatstocht toevoegen door op de blauwe knop te klikken en het formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Door een ijsbaan op de kaart aan te klikken vind je de laatste informatie over de betreffende ijsbaan.

Belangrijk: disclaimer

De kaart met ijsbanen geeft een indicatie waar geschaatst kan worden. Weerplaza neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor de ijskwaliteit ter plekke. Bij een groen icoon is de baan open en kan er geschaatst worden, een rood icoon betekent dat de baan dicht is. Controleer altijd de kwaliteit van het ijs zelf voordat je het ijs op gaat.

Veilig schaatsen op natuurijs

De KNSB heeft op haar website uitgebreide informatie over veilig schaatsen op het ijs. Enkele tips:

- ga nooit alleen op natuurijs
- kijk uit bij bruggen, planten en takken
- schaats niet op natuurijs in het donker
- bij sneeuw op het ijs niet schaatsen!
- kleed je goed op de kou en wind
- neem een ijsprikker mee voor het geval je in een wak rijdt
- controleer de ijsdikte, natuurijs dunner dan 8 cm is onveilig

Komt er een Elfstedentocht?

Een veelgehoorde vraag voor onze meteorologen. Volg op deze pagina het laatste nieuws en volg de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden.

Schaatskoorts in Nederland

Bekijk hieronder de laatste schaats foto's en video's of hier het totale overzicht. Zelf een foto of video uploaden? Gebruik dan de foto knop hierboven.

Meer weerfoto's