Waarschuwing   Weeralarm: Zeer zware windstoten veroorzaken veel overlast   ►
Schaatsen

Natuurijs, wanneer en waar kan ik schaatsen?

  

Is het koud genoeg om te schaatsen? Wanneer komt de vorst en wanneer gaat het sneeuwen? En als het inderdaad koud genoeg is, welke ijsbanen zijn er dan open. Op deze pagina vind je de antwoorden op al deze vragen.

IJsgroei
Kans op vorst en ijsdag
Temperatuur
Kans op sneeuwval
IJsgroei

Kies jouw schaatsregio: midden - west - noordwest - Wadden - noordoost - oost - zuidoost - zuid - zuidwest

Hierboven wordt voor de komende 15 dagen een berekening getoond van de dikte van het ijs, geldend voor open water van 1 meter diep. De blauwe lijn geeft het gemiddelde aan en het grijze vlak toont de onzekerheid van de verwachting. Hoe breder het grijze, hoe onzekerder de verwachting is.

Schaatstochten en natuurijsbanen


De schaatskaart van Nederland voor en door de echte schaatsliefhebbers. Je kunt een ijsbaan of schaatstocht toevoegen op de kaart door op de groene knop te klikken en het formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Door een ijsbaan op de kaart aan te klikken vind je de laatste informatie over de betreffende ijsbaan.


Voeg je ijsbaan aan de kaart toe!

Schaatsfoto'sBelangrijk: disclaimer


De kaart met ijsbanen geeft een indicatie waar geschaatst kan worden. Weerplaza neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor de ijskwaliteit ter plekke. Bij een groen icoon is er geschaatst en is de baan open, een rood icoon betekent dat de baan dicht is. Controleer altijd de kwaliteit van het ijs zelf voordat je het ijs opgaat.

Veilig schaatsen
De KNSB heeft op haar website uitgebreide informatie over veilig schaatsen op het ijs. Bezoek hiervoor http://www.knsb.nl.

Hieronder enkele tips:

- ga nooit alleen op natuurijs
- kijk uit bij bruggen, planten en takken
- schaats niet op natuurijs in het donker
- bij sneeuw op het ijs niet schaatsen!
- kleed je goed op de kou en wind
- neem een ijsprikker mee voor het geval je in een wak rijdt
- controleer de ijsdikte, natuurijs dunner dan 8 cm is onveilig